Пари за цялостен ремонт на пътя в Лом няма. Това се разбира от нарочното прессъобщение на агенция „Пътна инфраструктура”, с което се отговаря на протестите на жителите от Лом след трагичния инцидент от преди два дни.

Припомняме, в неделя надвечер ТИР се вряза в къща в квартал „Младеново”. На място загина 33-годишен мъж, а други осем бяха ранени.

Трима с опасност за живота след трагедията в Лом, местните готвят протести

Трима с опасност за живота след трагедията в Лом, местните готвят протести

Тирът се движел с висока скорост

От прессъобщението на АПИ става ясно, че цялостният ремонт на участъка от път ІІ-81 през град Лом е заложен в програмата на Агенция „Пътна инфраструктура” за 2017 г.

Отсечката от км 144+205 до км 146+643, която минава през града, е с паважна настилка с много слягания и пропадания. Въпреки многократните изкърпвания с асфалт, тя бързо се компрометира от недоброто отводняване и от натоварения трафик.

Освен това от АПИ обясняват, че успоредно на пътя има отводнителен канал, който е по цялата дължина на участъка. Този канал отвежда високи подпочвени и фекални води, но от години е запушен, което води до преовлажняване на основата на пътя и пропадане на настилката.

Освен това пътят е с голям надлъжен наклон и с много завои.

В началото на участъка има поставен знак за неравности с действие 3000 м., както и поставени знаци за ограничение на скоростта на 40 км, които обаче често не се спазват.
Тежкотоварният трафик, който минава през града заради ремонтите на други републикански пътища в района, допълнително причинява разрушения на пътното платно, посочват още от агенцията.

През пролетта на 2016 г. по републиканската пътна мрежа в гр. Лом са направени машинни кръпки, което значително подобри състоянието на пътната настилка, запълнени са включително и най-големите пропадания, но, за съжаление, стичащата се вода и тежкото движение доведоха до ново разрушаване на пътната настилка.

През 2007-2009 г. е направена рехабилитация на път ІІ-81 от Монтана до Лом, но участъкът от км 143+518 до км 146+643 е изключен от проекта за възстановяване на пътя, посочват още от АПИ.

До края на 2013 г., пътят е поддържан от община Лом, съгласно действащите нормативи, тъй като участъкът попада в границите на урбанизираната територия. По тази причина и за движение по него не се изисква винетен стикер.

Всички тези фактори водят до нужда да бъде извършен цялостен ремонт на участъка.

Такъв в момента обаче не може да бъде направен.

От агенция „Пътна инфраструктура” директно заявяват, че са нужни сериозни инвестиции, с които  АПИ не разполага към момента.
Освен това участъкът през града не може да бъде затворен заради извършвания в момента ремонт на път от Видин до Димово, както и заради планирани предстоящи ремонтните дейности на път III-112.