Областният управител на Бургас Пламен Янев спря решение на Общинския съвет (ОбС) в областния град за повишаване на цените за синята зона, съобщиха от Областната администрация. Според Янев няма мотивирано предложение за увеличаването на услугата, липсва финансово-икономическа обосновка и не са представени разчети на дейността, приходите и разходите. Не били калкулирани нито очакваните постъпления, нито необходимите средства за предоставяне на услугата през 2024 година.

От Областната управа изтъкват, че решението на ОбС е взето на последното заседание на общинските съветници с приемането на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Бургас. Предложението за промяна на таксите е внесено от кмета на Бургас Димитър Николов и е прието с поименно гласуване с 35 гласа "за", 11 "против" и 4 "въздържал се". С него се повишават цените за почасово или абонаментно ползване на закрити и открити паркинги - общинска собственост, за кратковременно паркиране в "синя зона", за отдаване на велосипеди под наем и автогара "Юг".

Областна администрация счита, че решението на Общинския съвет е незаконосъобразно. От институцията обясняват, че според нормативните изисквания "размерът на конкретните такси и цени на услуги и права се определя след представено мотивирано предложение от съответната дирекция или второстепенен разпоредител с бюджет, които извършват дейността или предоставят съответната услуга".

Областният управител изисква от общината и ОбС да представят предложения от съответните ресорни дирекции и общински предприятия, с които да се обосновава нуждата от повишаване на цените на предоставяните от тях услуги, предвидени с промените в наредбата. Според него в предложението на общинско предприятие "Транспорт" липсва финансово-икономическа обосновка, определяща конкретния размер на предложеното увеличение. Текстът, аргументиращ исканото увеличение, бил общ, като се позовавал на инфлация, увеличена поддръжка на зоната, евентуални бъдещи инвестиции в уеб продукт, подобряващ паркирането, но без конкретика и обосновка какво пречи и дейностите да се извършват при настоящата цена.

Областната управа поиска да се провери алеята между кв. "Сарафово" и Бургас

Областната управа поиска да се провери алеята между кв. "Сарафово" и Бургас

Пламен Янев сезира прокуратурата

"Въпреки че има абстрактно посочени мотиви за повишаване качеството на услугата, в своята си същност искането за увеличаване на таксата е финансово. В него се посочва, че са необходими финансови средства за постигане на посочените цели, колкото и неясно да са заложени те. Защо е нужно повишаване на цените, ако липсва ясна система къде и за какво ще се разпределят постъпващите пари и в какво ще бъде инвестирано това увеличение? След като в основата си проблемът е финансов, би трябвало първо да се убедим, че със събирания към момента ресурс няма как да се финансират посочените евентуални действия", коментира Пламен Янев.

Той заявява също, че с промените в наредбата се увеличават и други цени, но при тях повишението било е ясно аргументирано и подкрепено с всички необходими документи. За "синята зона" обаче цената се изменила дори по време на обсъжданията - първоначално в проекта за решение било записано 2 лв. на час, което по ду,мите на Янев затвърждава съмненията в липсата на ясен анализ и точни разчети.

"Областна администрация Бургас, като представител на държавата, търси баланса в защита на обществения интерес и икономическия интерес, както и развитието на региона. Много често именно в името на развитието на региона не се санкционират пропуски на общинските администрации, с оглед на убеждението, че те по-скоро са неволни и тяхното оспорване би довело до повече вреди отколкото ползи. Но при решения, засягащи голям кръг от граждани и с неясен краен резултат за обществото, би трябвало администрациите да бъдат абсолютно обосновани в своите мотиви и с ангажимент за реални резултати", изтъква областния управител.

На брифинг задочно му отговори кметът нас Бургас Димитър Николов, цитиран от БТА. Той посочи, че въобще не е изненадан от решението на Пламен Янев да спре увеличение на таксата за синята зона в града.

"Очаквам да спре и бюджета. Очаквам да каже и как ще ни помогне с някой проект относно инвестиции за развитието на Бургас. Съсредоточени сме по големите проекти на Бургас, а с деструктивните пречения и ограничения, нищо полезно за града няма да се случи", подчерта Николов.

Градоначалникът каза още, че се работи по проекти за изграждане на двуетажни паркинги, реконструкция на големи трасета, изграждането на детската болница, нови училища и много др.

"Когато подготвим бюджета за 2024 година, тогава в детайли ще влезем в темата", заяви Димитър Николов.