Астрономическата обсерватория "Юрий Гагарин" в Стара Загора става самостоятелен Център за подкрепа за личностно развитие, съобщиха от община Стара Загора. Със свое решение на последното си заседание Общинският съвет в града я извади от състава на Общинския център за подкрепа за личностно развитие.

Дейността, функциите и структурата на Астрономическата обсерватория се уреждат съгласно Правилник за устройство и дейността на астрономическите обсерватории и планетариуми.

"Национална Астрономическа Обсерватория "Юрий Гагарин" се възражда като институция. Отново преминаваме на подчинение към МОН и ще си имаме своя организация, структура и делегиран бюджет", съобщи астрономът Надя Кискинова.

От местната обсерватория очакват до края на седмицата принципалът - Регионално управление на образованието Стара Загора, да назначи временно изпълняващ длъжността "директор". По-късно да бъде обявен конкурс за тази позиция. Очаква се също да се възстанови предишното щатно разписание - директор и астрономи.

От създаването на първата астрономическа обсерватория у нас, предназначена за широката общественост в България през 1961г. до наши дни, Община Стара Загора нееднократно е подпомагала работата и развитието ѝ.

На 26 юни 1994 г. при пожар в обсерваторията изгаря и планетариума. Само за година, благодарение на тогавашния кмет Антон Андронов, сградата е възстановена в сегашния си вид. През тази година предстоят ремонтни дейности в обсерваторията, които да освежат и подобрят работното място на астрономите.

На 07 август 2017 г. старозагорската обсерватория разположи на площада пред общината част от наблюдателната си техника и я предостави безплатно на желаещите да наблюдават частичното лунно затъмнение. Астрономи обясняваха на любознателните граждани и други небесни явления.

За 12-та поредна година обсерватория "Ю. Гагарин" ще участва активно в "Нощта на изкуствата". Астрономите подготвят изложби, лектории и евентуални наблюдения (зависещи от метерологични условия), с които да впечатлят жителите и гостите на града.

В началото на ноември астрономите ще отбележат и Международната седмица на астрономията. Допълнителна информация относно проекти, курсове и история на обсерваторията може да бъде намерена на официалния ѝ сайт (http://aogagarin.com/).