Община Кюстендил обяви, че ще прекрати договорните си отношения с фермера Петър Пищалов. Това решение е взето след скандалния случай с мъртви коне в Осоговската планина край Кюстендил, предаде БНР. 

Кметът Петър Паунов направи пълна рекапитулация на животните, които Пищалов е гледал последните три години:

"Мога да кажа, че за сезон 2015-2016 година е заявил 99 овце, 20 коне, 6 кози и 3 говеда. За 2017-2018 година чрез фирми, вероятно приближени до него, е заявил 100 говеда, 85 овце и 3 коня. Едва сега, за сезон 2018-2019 година, виждаме че през различни фирми той заявява 287 овце, 99 коне, 102 говеда и 287 овце. Опитва се да кандидатства за предстоящия сезон, дори не са одобрени договорите му.", заяви той.

Земеделски стопани от кюстендилските села Долно село, Ръсово и Преколница внасят жалба срещу безстопанствени коне в землищата на населените места. Тя е адресирана до общината в Кюстендил, до обществения посредник Васил Иванов и до Областната агенция по храните. Жалбата е подписана и от кметския наместник Лозан Тасков.

Проверяват всички обекти, в които се отглеждат коне

Проверяват всички обекти, в които се отглеждат коне

Заради случая в Кюстендил

Днес по-рано стана ясно, че от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват мащабна проверка на всички животновъдни обекти, в които се отглеждат коне.

Проверката е инициирана по заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев във връзка с констатирания случай. Те ще проверяват не само фермите за коне, но и всички животновъдни обекти, където се отглеждат еднокопитни животни.