Община "Родопи" ще търси намесата на държавата за решаване на проблема със застрашения от срутване храм "Св. Св. Константин и Елена" в село Първенец, съобщи БНТ.

От общината ще настояват спешно комисия от Министерството на културата да извърши оглед и да издаде необходимите предписания за укрепване на рушащия се храм.

Кметът Павел Михайлов, заедо с екперти от общината са направили оглед на църквата.

Екипът ще подготви писмо на основание на Закона за културното наследство, с което ще настоява за извършване на пълно конструктивно обследване на сградата от специалисти и цялостна визия за нуждата от ремонт. Писмото ще бъде изпратено до ресорното ведомство в най-кратки срокове.

"Получихме уверение от пловдивската митрополия, че ще се погрижи ремонтът на този храм да се случи", коментира кметът на общината Павел Михайлов.

Състоянието на сградата е плачевно. Дървената покривна конструкция е прогнила и има опасност да се срути всеки момент. Опасни са и подпорните колони, които също на места са разрушени. Мястото не е безопасно за хората, затова от години храмът стои заключен за миряните. До момента не е направен никакъв ремонт и положението само се влошава.

Строежът на Православен храм "Св.св. Константин и Елена" е започнат през 1876 година, а 3 години по-късно през 1879 г. църквата е осветена от Пловдивския митрополит Панарет.

От 1978 година църквата е обявена за паметник на културата от местно значение. В момента храмът има крещяща нужда от ремонт и реставрация, за които са необходими значителни средства.

За спасяване на свещената обител жителите на село Първенец вече са започнали и дарителска кампания. Първите 1300 лева са събрани само за ден от разпродажба на мартеници в началото на миналия месец.