Община Ямбол сезира съда срещу неправомерно събиране на подписи за  референдум. Общественото допитване е за искането от администрацията да тегли дългосрочен облигационен заем.

Според твърдението на общината, подписите за провеждане на местен референдум се събират в нарушение на закона. За това от общината са сезирали Районна прокуратура и Областната дирекция на МВР, информираха от община Ямбол.

Според твърдението на общината има данни, че доброволците за събиране на подписи получават възнаграждение за своята работа, като размерът му зависи от броя на събраните подписи от всеки доброволец.

Община Ямбол взема заем за подобряване на инфраструктурата

Община Ямбол взема заем за подобряване на инфраструктурата

Предвижда се заемът да бъде в размер до 9 млн. евро

В началото на месец декември 2018 г. в общината е подадено уведомление за учредяването на Инициативен комитет за събиране на подписи за провеждане на местен референдум. Той се състои от седем граждани на Ямбол, сред които общинският председател на БСП Катя Георгиева и шефът на младежката партийна секция Райно Георгиев, уточняват от администрацията.

Според закона, инициативният комитет, след съгласуване с кмета на общината, определя общодостъпни места, където ще се събират подписите. В уведомлението са посочени 11 пункта за тази цел. Посочен е и периодът на събиране на подписката - от 1 декември 2018 г. до 1 март 2019 г., всеки ден от 10:00 часа до 17:30 часа.

Според информация от общината, подписите се събирали на всевъзможни места, извън предварително обявените. Те се събират и по всяко време, което е в противоречие с нормативната уредба, информират от общинската администрация.

Община Ямбол иска заем от 9 млн. евро за инфраструктура

Община Ямбол иска заем от 9 млн. евро за инфраструктура

Целта е реализация на 15 обекта в града

В потвърждение на твърдението си те дават пример с информация от самия инициативен комитет от 25 януари 2019 г.: "Наш доброволец за събиране на подписи за иницииране на местен референдум е бил пребит на 23 януари около 18,30 ч. Младежът е позвънил на вратата на апартамент в ж. к-с "Васил Левски" и, когато отвътре са го попитали защо звъни, е обяснил, че събира подписи за местен референдум".

От общината искат да се изясни защо доброволецът е събирал подписи извън пунктовете и извън ежедневния времеви диапазон от 10:00 часа до 17:30 часа. Кой от Инициативния комитет е изпратил доброволеца да събира подписи по домовете на гражданите и получавал ли е заплащане за тази дейност, питат от общинското ръководство начело с кмета Георги Славов.

Според Славов гражданите на Ямбол са достатъчно грамотни, за да преценят кога става въпрос за игра на пряка демокрация, предизборни манипулации или полезни за обществото инициативи.