Общинският съвет в Ямбол гласува решение за поемане на дългосрочен облигационен заем, съобщиха от местната администрация.

С него ще се финансират 15 значими обекта от техническата и социалната инфраструктура на града.

Предложението беше внесено от кмета Георги Славов, като то получи подкрепата на 26 общински съветника, а 8 бяха "против".

Предвижда се облигационният заем да бъде в размер до 9 млн. евро, с 12-годишен период на изплащане, при лихва от 2,5 % и 2 години гратисен период.

Според кметът много общини използват този инструмент, за да реализират важни проекти.

По думите му Ямбол се развива много добре и тази инерция трябва да бъде запазена и продължена.

Планираните ремонти включват изграждане, реконструкция и модернизация на уличното осветление в целия град, както и въвеждане на видеонаблюдение в най-невралгичните точки на територията на общината.

Сред останалите инфраструктурни обекти влизат основен ремонт на улици в централна градска част в района на старата автогара, на ул. "Търговска" от "стара автогара" до изхода на града при обходен път Изток, ремонт на участъци от ул. "Крайречен булевард";

Предвижда се цялостно преустройство и ремонт на района около ДКЦ - 1, основен ремонт на участък от ул. "Преслав" - от ул. "Тимок" до кръстовище с Обходен път Изток, както и рехабилитация на ул. "Милин камък" и ул. "Руен" и др.

Друга цел е изграждането на няколко големи паркинг-зони в централна част на града с благоустрояване на околните пространства, както и изграждането на велоалеи по основни пътни артерии.

Предстои избор на финансов посредник, каквото е и изискването на закона при поемане на общински дълг.