В Троян има затруднения с обществения транспорт, предаде БНР по информация на кмета на града и зам.-председател на Националното сдружение на общините Донка Михайлова.

"В срещите си в селата непрекъснато се сблъсквам с въпросите "Защо нямаме транспорт? Защо транспортът става все по-рядко?". Отговорът е, че превозвачите много сериозно поставят въпроса за финансовата нерентабилност на обществения транспорт и този проблем ескалира", обясни ситуацията Михайлова. Тя посочи, че всяка година общината допълнително дотира превозите, защото в противен случай изобщо няма да има такива.

Михайлова съобщи, че НСОРБ настоява да бъдат отпуснати 6 млн. лева и изрази надежда, че държавата ще реагира адекватно, за да не се стига до съкращаване на автобусния транспорт.

По отношение на тол таксите кметът на Троян подчерта, че всеки разход, който увеличава себестойността на автобусния транспорт, се отразява и върху цената на билетите. Основният проблем според нея обаче са критериите, по които се разпределя субсидията за общините.

Михайлова посочи, че за Троян тази субсидия намалява - през 2016 г. общината е получила 57 000 лева от държавния бюджет, а за тази година са предвидени едва 17 000 лева.

Община Попово остана без обществен транспорт

Община Попово остана без обществен транспорт

До ситуацията се стигнало заради лошото финансово състояние и нелоялната конкуренция

Троян е поредната община, в която жителите са заплашени да останат без превоз.

Припомняме, от вчера община Попово остана без обществен транспорт заради нелоялна конкуренция.

През февруари пък заради нерентабилност бяха закрити и автобусните линии до няколко пернишки села. Пред опасността да останат без превоз бяха изправени и десетки села от Странджа.

Тогава стана ясно и че жители на две кюстендилски села са принудени да вървят над 5 км до единствената автобусна спирка.

Заради разрастващия се проблем премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на субсидиите за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии.

Поредно село остана откъснато от света заради липса на транспорт

Поредно село остана откъснато от света заради липса на транспорт

Жителите на Червена останаха без аптека, магазин и личен лекар