Столична община и Министерството на вътрешните работи сключиха споразумение за създаване на Общинска полиция в столицата.

Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че чрез създаването на тази полиция ГЕРБ и Йорданка Фандъкова като кмет реализират предизборни обещания.

Създаването й е уредено в законодателството в края на 2009 година. Министър Цветанов коментира, че това е важно за местната власт. Общинският съвет трябва да промени наредбите, за да може да натовари полицаите с конкретни задължения. 110 души редови полицаи към Общинската полиция ще работят по този пилотен проект.

Министър Цветанов каза, че тези полицаи ще вършат работата си като приоритетно спазват задълженията си към Столична община. МВР ще ги използва също, като им заплати възнаграждения за извънреден труд.

Цветанов каза, че издръжката на един полицай е доста по-скъпа отколкото един охранител, каквито към момента използва Столична община. Той допълни обаче, че правомощията на полицая са много по-големи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че акцентът в работата на първата общинска полиция в България ще пада върху спазването на обществения ред. Тя посочи, че така ще има по-голяма оперативност, контролът ще бъде по-сериозен, а гражданите по-сигурни и по-дисциплинирани.

Над 2,5 милиона лева отделя Столична община от бюджета си за 2011-та за стартиране на проекта. Министър Цветанов допълни, че всички нормативни актове свързани с работата на общинските полицаи ще бъдат предоставени на Академията на МВР, за да може да се изготвят учебни планове. Самите полицаи също ще преминават периодично през обучение. Общинските полицаи ще имат задачата да реагират на всички сигнали на граждани, като ще изпълняват и контролни функции. Те ще работят в координация както с районните кметове, така и със структурите на МВР.

Шефът на СДВР Валентин Йорданов посочи, че униформите на полицаите ще бъдат същите като на останалите. Общинската полиция ще има право да носи оръжие.  На дясната ръка на униформата служителите от специализираното звено ще носят емблема на Столична община с надпис Общинска полиция.

Йорданка Фандъкова каза, че общинската фирма „Егида" ще продължи да съществува. Тя допълни, че „Егида" е търговско дружество. Кметът на София изрази надежда „Егида" да оптимизира работата си и допълни, че фирмата ще продължи да изпълнява ангажиментите си.

160 полицаи и служители на жандармерията ще пазят столичани в празничната новогодишна нощ. Това съобщи шефът на СДВР Валентин Йорданов.

Той посочи, че в различни райони на София полицаите ще бъдат увеличени с 10-15 %. Той апелира гражданите да се стремят да спазват обществения ред, за да не се стига до инциденти.

Вътрешният министър Цветан Цветанов също пожела по време на посрещането на Новата година да има по-малко инциденти. Той призова тези, които употребяват алкохол, да спрат навреме, за да не се стига до фатални и дори трагични случаи.