Обществото трябва да получи нужните отговори по темата за изграждането на инсталация за изгарянето на отпадъци - инсинератор в ТЕЦ "София" (инсталация за оползотворяване на РДФ гориво). Това призова столичният общински съветник Стефан Марков в позиция до медиите.

"За инсталацията на РДФ има няколко основни въпроса, на които трябва да бъде отговорено пред обществото. С подобни сериозни проекти не е полезно за никоя от страните да се злоупотребява или спекулира публично", пише Марков.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Одитът показва несигурност за бъдещи

По думите му в случая става дума за заем от 67 млн. евро, а не за плод-зеленчук. Освен това този проект се намира вече в трета фаза, а не в първа.

"И аз исках да променим технологията и да се добива синтетичен газ, а не топлоенергия, но при процедура от 2012-2013 г. очевидно не може да се правят промени през 2018 г.", допълни Марков.

Според Марков, при другата технология общината е могла да прави дизел и паста за зъби от боклука, но за съжаление през 2013 г. този вариант не е бил разглеждан, защото не е бил достатъчно познат по това време.

Социалистите в столичния общински съвет не искат боклук в ТЕЦ "София"

Социалистите в столичния общински съвет не искат боклук в ТЕЦ "София"

Липсата на инсталация за горене на RDF и пропуснатите ползи на година възлизат на около 50 милиона лева

По думите му, трябвало е да се изгради инсинератор на площадката в село Яна, за да се избегнат транспортните разходи и замърсяването, както и да че е трябва да се помисли за по-различна технология. При нея се получава синтетичен газ, от който може да се произвежда от бензин и дизел, до козметика, паста за зъби и други. За съжаление това вече не е възможно, смята общинският съветник.

Той задава няколко въпроса за изгражданата инсталация.

Каква е технологията и защо именно тя е най-подходяща?

Може ли да се спре или промени процедурата и какви рискове носи това?

Колко е безвъзмездното финансиране и колко собственото, както и какво става, ако решим да правим промени в този етап на процедурата?

Какви са вредните газове, които ще се отделят в атмосферата?

НПО е притеснено, че столичния боклук ще увеличи с 13 тона фините прахови частици

НПО е притеснено, че столичния боклук ще увеличи с 13 тона фините прахови частици

Според тях изгарянето на боклука е равно на 90 000 допълнителни коли на ден в София

Според Марков, ако има риск да се загубят средства, по-добре да не се правят експерименти.

Общинският съветник призова Столична община да проведе разяснителна кампания по тази тема, за да може гражданите да бъдат спокойни в изграждането на тази технология.