Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт са изготвили свое проучване на база публично достъпната информация от процедурата по ОВОС за новата инсталация за изгаряне на отпадъците на София в ТЕЦ София.

Във връзка с обсъждането за изтегляне на нов заем за строителството на инсталацията за изгаряне на отпадъци, от инициативата задават въпроса към кмета на София Йорданка Фандъкова, "как при и без това влошеното качество на въздуха в София, бихме допуснали допълнително замърсяване на града".

Припомняме, опозиционни партии изпратиха на кмета на столицата официално писмо с предложения за отхвърлянето на общински дълг за проект "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък". Официалната позиция е подписана от "ДЕОС", "Да, България", "Зелените", "ДСБ" и "БЗНС".

В писмото си опозиционните партии искат СО да не финансира изпълнението на проекта, приемайки дългосрочен общински дълг в размер на 67 млн. евро.

Опозиционни партии не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък

Опозиционни партии не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък

Проектът ще струва на общината 67 млн. евро

Проучването на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт показва, че официално обявените емисии от 13 тона ФПЧ10 се равняват на малко над 35 кг. прах дневно. Това е количеството генерирано от малко над 90 000 автомобила със стандарт на емисиите на двигателя Евро 4 (каквито според проучвания са преобладаващото количество автомобили в София).

Снимка 342592

Източник: Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

Ако се вземе стандартът Евро 3, въведен през 2000 г. броят автомобили, отделящи такива количества ФПЧ10 би бил малко над 45 000. За сведение - общият брой на автомобилите в движение ежедневно в София е между 300 и 400 хил. Средният пробег на лек автомобил, който е взет пред вид в проучването е 15 километра на ден, обясняват те.

Според Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, в процедурата по ОВОС изобщо не са посочени емисиите на още по-вредните и опасни ФПЧ 2,5 микрона. Общественото обсъждане по процедурата ще се състои утре 28-ми февруари от 10 часа сутринта в залата на Столичен общински съвет.

Снимка 342593

Източник: Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

Припомняме и омбудсманът Мая Манолова пита столичния кмет Йорданка Фандъкова как губещо дружество като "Топлофикация София" ще покрива общински дълг от 67 млн. евро за завода за отпадъци. Този въпрос бе поставен в открито писмо на омбудсмана до столичния градоначалник.

Граждани са сигнализирали обществения защитник за това че е ограничено правото им на информация за предстоящото обсъждане на проекта "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък".

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Одитът показва несигурност за бъдещи