Общинските съветници не одобриха на заседанието си днес план-сметката за осигуряване на дейностите по чистотата на територията на Столична община през 2023 г., съобщи БНР.

Ще бъдат подсигурени средства за почистване на София, увери кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от националното радио. Много често политически сили водят кампании срещу кмета чрез отпадъците, коментира тя.

"За съжаление виждаме, че атмосферата от парламента се пренася и в залата на Столичния общински съвет. Предстоящите местни избори мотивират много политически сили да мислят за партийните си въпроси, а не за града. Днес общинският съвет не подкрепи повече миене в града, не подкрепи изграждане на фотоволтаични инсталации в завода за отпадъци, с което да се намалят сметките на завода, и не подкрепи повече средства за районните кметове за поддържане на междублоковите пространства", заяви Фандъкова.

22,5 млн. лв. повече са предвидени за чистотата на София за 2023 г.

22,5 млн. лв. повече са предвидени за чистотата на София за 2023 г.

Изграждат фотоволтаична система в завода за преработка на битови отпадъци в Садината

По думите й София има система за отпадъци и почистването на града през 2023 г. ще бъде осигурено със средствата, които са били на разположение през тази година.

След два часа дебати, общинските съветници не приеха да бъдат разходвани малко над 260 милиона лева за почистването на София за 2023 година, предвидени в план-сметката.

БСП и независимият съветник Борис Бонев обявиха, че няма да гласуват за средствата, предвидени за чистотата за следващата година. От "Демократична България" и "Патриоти за София" също не подкрепиха план-сметката.