"За поредна година Столична община увеличава площта на улици и булеварди, които ще бъдат измивани, като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. В план-сметката за чистотата на града за 2023 г. е заложено измиването на 453 хил. дка улици, което е двойно повече спрямо измитите площи през 2019 г. (203 хил. дка)."

Това обяви зам.-кметът на София по екология Десислава Билева, която представи заедно със зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов План-сметката за осигуряване на дейностите по чистотата на територията на Столична община през 2023 г., съобщиха от общината.

По думите на Билева бюджетът по план-сметката за 2023 г. възлиза на 260,2 млн. лв., което е с 22,5 млн. лв. повече спрямо настоящата година.

Симеоновските езера - в добро състояние и почистени

Симеоновските езера - в добро състояние и почистени

Фандъкова инспектира състоянието им след извършена цялостна рехабилитация

"През 2023 г. Столична община предвижда увеличаване на кратността на миене на улиците, по които се движи градски транспорт, от 6 на 7 пъти годишно. Миенето на вътрешноквартални улици и улици с обществено значение също се увеличава от 7 на 8 пъти годишно", похвали се тя.

С 5 млн. лв. се увеличават средствата за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, които включват както повече средства за миене, така и повече средства за поддържане на междублоковите пространства. 10.3 млн. лв. ще бъдат предоставени директно на кметовете на райони за почистване и косене на междублокови пространства, като сумата е с 1,1 млн. лв. по-голяма спрямо отпуснатата за настоящата година.

74,7 млн. лв. от план-сметката са предвидени за поддържане на инсталациите за третиране и рециклиране на битовите отпадъци, както и за проучване, проектиране, изграждане, експлоатация и закриване на депата за битови отпадъци.

Спаси София предлага мерки за чист въздух в столицата

Спаси София предлага мерки за чист въздух в столицата

От организацията са възмутени, че Фандъкова не искала да я питат защо въздухът е мръсен

8,7 млн. лв. повече се осигуряват за дейността на завода за преработка на битовите отпадъци в местност Садината и инсталациите за зелени и биоразградими отпадъци в Хан Богров. Увеличените средства се дължат основно на ръста на цената на електрическата енергия, необходима за дейността на завода. Разходът за ел. енергия на завода за преработка на битовите отпадъци през 2020 г. е бил 3,6 млн., като през 2023 г. се очаква да бъде 7,6 млн. лв., което е увеличение от 136%. За да осигури намаляване на разходите за електрическа енергия, Столичната община планира през 2023 г. да започне изграждане на фотоволтаична система на сградите на завода, която ще бъде използвана за собствените нужди на общинското предприятие. Очакванията са произведената електроенергия от фотоволтаичната система да достигне 2,1 млн. kWh/година, което ще покрие до 10% от потреблението на инсталациите.

956 794 лв. са приходите за първите 9 месеца на 2022 г. от произведената електрическа енергия от инсталацията за преработка на биологични отпадъци. Получените приходи от продажбата на рециклируеми материали, отделени от преработката на битовия отпадък, са 524 736 лв., а от продажбата на компост, произведен от третиране на зелени отпадъци - 48 786 лв.

Столична община си връща 12 дка от Борисовата градина

Столична община си връща 12 дка от Борисовата градина

Възраждат къпалнята "Мария Луиза"

Разходите за събиране и транспортиране на битовите отпадъци за 2023 г. са в размер на 78 млн. лв.

Барбалов информира, че през 2023 г. такса битови отпадъци за гражданите остава 1.6 промила и 10 промила за бизнеса. За представителите на бизнеса, които изберат да заплащат на база генериран отпадък, цената за контейнер от 1100 л ще бъде 1540 лв., а за контейнер от 3,5 м3 -9235 лв. годишно.

Барбалов каза още, че се предвижда предложението за план-сметката за 2023 г. да бъде внесено днес в Столичния общински съвет. След месец ще започне разглеждане в комисии, а после документът трябва да бъде приет от СОС.