Кметът на Дупница Методи Чимев обяви частично бедствено положение за част от територията на града, съобщи БНР, позовавайки се на общинския пресцентър.

Решението е във връзка с възникналата усложнена обстановка, предизвикана от пожар, следствие на натрупани различни по вид отпадъци в района на фирма "Феникс Ресурс" - под мост на автомагистрала "Струма" и в землището на село Грамаде.

Срокът на частичното бедствено положение е до 14 август до 24.00 часа. 

За ръководител на операциите във връзка със създалата се обстановка е определен началника на РС ПБЗН - Дупница. Кметовете и кметските наместници на засегнатите населени места от общината пък трябва да започнат незабавно провеждане на планираните дейности за защита на живота и здравето на населението и опазването на околната среда.

Щабът за изпълнение на Общинският план за защита при бедствие ще бъде при непрекъснат режим на работа.

Пожар и край Дупница, няма пострадали

Пожар и край Дупница, няма пострадали

В района на КПП-то

Огънят е обхванал основите на автомагистрала "Струма", а с огнената стихия се борят пожарни коли, цялата налична техника на "ВиК" и общината, десетки доброволци и полиция.

В потушаването са се включили автомобили на противопожарните служби от Самоков и Благоевград, фирми, както и зърнопроизводители с техника.

На място са пристигнали експертни групи от Областното пътно управление и Министерството на регионалното развитие, за да вземат отношение по участъка на магистралата и дали е компрометиран в следствие на огъня.

Автомагистралата остава затворена за преминаване на моторно-превозни средства и се използва алтернативен маршрут през път Е-79. Засега няма информация за опасно високи нива на отровни газове, поясни от общината.

Затвориха магистрала "Струма" заради нов горски пожар над Дупница

Затвориха магистрала "Струма" заради нов горски пожар над Дупница

Към момента няма данни за изгоряла дървесина