Вчера бяха потушени два големи пожара в Монтанско, когато в областния град температурите достигнаха рекордните 40,3 градуса по Целзий. Пожарите възникнаха край градовете Брусарци и Вършец, като в гасенето участваха множество екипи и доброволци, предава БТА.

Пожарът в района на Брусарци обхвана площ от 350 декара, като засегна 130 декара широколистна гора (низов пожар) и 20 декара широколистна гора (върхов пожар). Огънят достигна опасно близо до железопътната гара и крайните къщи на града, но благодарение на бързата намеса на пожарникарите бяха спасени 10 къщи и железопътната линия София-Видин.

Гасенето на пожара продължи от 10:00 часа сутринта до 20:00 часа вечерта, а дежурни екипи останаха на място до сутринта, за да предотвратят възобновяване на огъня. В операцията се включиха три екипа на пожарната, 15 служители на БДЖ, 11 лесничеи от Държавното горско стопанство в Лом и доброволци от Брусарци.

По време на гасенето край Брусарци пострада един пожарникар, който получи топлинен удар. Той бе откаран в болницата в Лом, където бе стабилизиран и по-късно изписан за домашно лечение.

Другият голям пожар се разрази край Вършец на площ от около 1000 декара по склоновете на Стара планина, в близост до квартал "Изток". Огънят унищожи значителни площи със сухи треви и храсти, но за щастие няма пострадали хора и не бяха нанесени щети на инфраструктурата. Пожарът бе потушен късно вечерта, но екипите остават на място за наблюдение, тъй като това е третият пожар в района този месец.

От Областната дирекция на МВР в Монтана отправиха призив към гражданите да бъдат особено внимателни по време на горещото и сухо време. Те напомнят, че паленето на огън на открито и небрежното изхвърляне на фасове от цигари могат да доведат до сериозни пожари, които не само ангажират значителни ресурси, но и причиняват сериозни щети на природата и дори да засегнат населени места.

Пожарът в планината Славянка е локализиран от двете страни на границата

Пожарът в планината Славянка е локализиран от двете страни на границата

Няма опасност пожарът в планината Влахина в Северна Македония да навлезе у нас