Пътна мрежа от Бургас до границата с Турция ще бъде модернизирана с европейско финансиране, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Три институции си партнират по пилотна инициатива за подобряване на мрежовата транспортна свързаност в Югоизточния регион на страната с финансиране от управляваната от регионалното министерство Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 02014-2020 г.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), община Бургас и Югоизточното държавно предприятие в Сливен ще получат над 42,3 млн. лв. за проектиране и строителство на пътища. За целта кабинетът Денков/Габриел е одобрил промени в мярката "Регионални пътища" по приоритетна ос 7 "Регионална пътна инфраструктура" на ОПРР. С промените се дава възможност за изпълнението на мащабния проект. Ще се кандидатства за финансиране и от Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г.

Предвижда се АПИ да извърши проектно-проучвателни работи за основен ремонт и разширяване на отсечки с обща дължина 112 км от второкласния път от Бургас към село Маринка, Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и границата с Турция. Като партньор по проекта община Бургас пък ще може да обнови съществуващи общински пътища в това направление.

Югоизточното държавно предприятие от своя страна ще използва европейските средства за основен и текущ ремонт, както и за строителство, реконструкция и рехабилитация на горски пътища в района на Странджа, част от които се ползват и за обслужване на оградата на българо-турската граница. Това ще е и от помощ на държавните контролни органи за защитата и охраната на границата, защото ще имат по-добър и безопасен достъп в сравнение със сегашните горски пътища.

МС одобри допълнителни средства за ремонт и управление на българо-турската граница

МС одобри допълнителни средства за ремонт и управление на българо-турската граница

До 5 млн. лв. за управлението на границата и неотложни ремонти по оградата

С изпълнението на проекта също ще се подобри свързаността на второстепенната и третостепенната пътна мрежа в Бургаско с трансевропейската транспортна мрежа. Според МРРБ ще се подпомогне и населението, особено в отдалечените и пограничните територии, и същевременно ще се осигури подкрепа за изпълнение на мерките по контрол и превенция на засиления миграционен натиск и защита на външната граница на Европейския съюз. Очаква се проектът да подобри и безопасността на пътната инфраструктура на регионално ниво и дадопринесе за разгръщане на потенциала на пограничните територии, развитие на икономиката, създаването на устойчиви връзки и ускоряването на регионалното сближаване, включително за целите на подобряване на сътрудничеството за укрепване на международната граница между България и Турция и опазване на външните граници на Европейския съюз.

Чрез ОПРР 2014-2020 Министерството на регионалното развитие и благоустройството е съсредоточило подкрепата си върху пътищата от първокласните, второкласните и третокласните пътища, включително тези в пограничните райони, които осигуряват възможности за развитие на регионалния специфичен икономически потенциал, като на второстепенни и третостепенни пътни възли с TEN-T мрежата.

От МРРБ отбелязват, че е особено тревожно състоянието на третокласните пътища, включително и в пограничните райони, а те представляват 2/3 от републиканската пътна мрежа и служат за разпределение на трафика в страната като осигуряват достъп до пътища от по-висок клас и TEN-T мрежата. Подобряването на безопасността им се очаква да спомогне за развитието на туризма и достъпа до административните, здравните, образователните и културните заведения, както и до обекти от културното и природното наследство. Транспортната мрежа на страната е изградена главно от пътища от по-нисък клас. В момента голяма част от нея, най-вече второкласните и третокласни пътища, е пригодена за натоварване само до 10 т/ос и не отговаря на Европейските изисквания, което е една от причините за по-голямо натоварване на пътищата от по-висок клас, обясняват още от регионалното министерство.

Изменените Насоки за кандидатстване по процедура BG16RFOP001-7.001 "Регионални пътища" по приоритетна ос 7 "Регионална пътна инфраструктура" на ОПРР 2014-2020 са публикувани на интернет страницата на МРРБ.