Общо 22 души са се натровили след консумация на дюнери в Пазарджик, като последните двама са постъпили в инфекциозното отделение на Пазарджишката болница снощи.
Това съобщи на пресконференция директорът на РИОКОЗ-Пазарджик д-р Фани Петрова, цитирана от Радио Пловдив.
Възможно е броят на заболелите да е по-голям, тъй като хора, които не са от Пазарджик, също са консумирали дюнери. Някои от тях са провеждали самолечение, а други е възможно да са постъпили в лечебни заведения, които не са на територията на Пазарджишка област.
В резултат на проведените изследвания сред заболелите, вече е установено, че при 11 от тях е потвърдена диагноза салмонелоза, допълни д-р Петрова. Причината за заболяването е в неспазването на технологията на производство и използването на яйца при приготвянето на сосовете за дюнерите.
Заведението в Пазарджик, от което се натровиха 22 души, остава затворено до окончателното изясняване на причините за заразяването на хората. Установено е, че това заведение е единственото, което е станало огнище на заразата, тъй като всички заболели са яли дюнери от него, каза още д-р Петрова.
Lomski
на 14.07.2009 в 14:12:23 #1Едно много вкусно ядене (ако е направено като хората!) За съжаление начина на приготвяне е адски не хигиеничен.