54 елени лопатари бяха освободени в четвъртък в района на Натура зона Маджарово, съобщиха от "По-диви Родопи".

Целта е възстановяване на вида в района на Маджарово и язовир Ивайловград, откъдето той е изчезнал преди повече от хилядолетие.

Еленът лопатар е бил един от най-многобройните видове дивеч в античността, но е бил изтребен от хората в историческо време. Последните костни останки в България са от края на първото хилядолетие след Христа. Преди петдесет години видът е възстановен в няколко ловни стопанства в България.

Елени лопатари в Източните Родопи бяха пуснати на свобода

Елени лопатари в Източните Родопи бяха пуснати на свобода

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото

Преди да бъдат освободени животните прекараха известно време в ограда за адаптация. Районът в Натура зона около Маджарово е специално подбран. Еколозите са преценили наличието на достатъчно храна и добри условия за естествено разселване. Една от кошутите е снабдена с предавател.

Връщането на лопатарите дава шанс както за възстановяване на дивата природа, така и за превръщането на Родопите в желана туристическа дестинация в България. "Надяваме се туристите да могат да се насладят освен на полета на белоглавите лешояди, които са емблематични в района, така и на гледката на тези прекрасни животни каквито са лопатарите", коментира Стефан Аврамов, експерт от фондация "По-диви Родопи".

Според природозащитниците, еленът лопатар заедно с други диви тревопасни животни има решаваща роля за поддържането на мозаечния ландшафт на Родопите. Биологичното разнообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа.

В района на Източните Родопи са освободени над 110 животни. Целта е да бъдат разселени над 300 животни в рамките на проект LIFE проекта "Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопитe".

Oсвобождаването на елени лопатари и благородни елени в Източните Родопи е в рамките на петгодишен LIFE проект "Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите" (LIFE14 NAT/NL/000901). Той е разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.