От днес влиза в сила забраната за движение на пътни превозни средства с животинска тяга (каруци) по улиците за обществено ползване на територията на Столична община, съобщава Нова телевизия. Забраната важи за улиците заключени в карето между автомагистрала "Европа", Източна, Западна и Южна дъга на Околовръстен път.

Столичният инспекторат, СДВР- сектор "Общинска полиция" и дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община ще следят за спазването на наредбата. При установено нарушение превозното средство ще бъде задържано. Собственикът ще може да си върне каруцата след заплащане на разноските за пазене на превозното средство.

Животните, ползвани за задвижване на превозни средства с животинска тяга, се предават на ОП "Екоравновесие" и се връщат на собственика след заплащане на разходите за отговорна пазене, отглеждане и лечение.

Забраната се налага заради чести нарушения на водачите на каруци като отнемане на предимство, движение по тротоари, движение в насрещното платно. Столична община очаква след налагането на забраната да се подобри пътната безопасност.

На 10 януари тази година Столичният общински съвет прие доклад относно приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението на цялата територия на Столична община.

За по-чист въздух разширяват синята зона в София

За по-чист въздух разширяват синята зона в София

Обмисля се и пълна забрана на каруците от юни 2022 г.