Четири тона пестициди са открити край село Койнаре. Опасният отпадък е бил в резервоари в халета на бивше летище. Оставени са там още през 90-те години.

Това обясни екоминистърът Емил Димитров, който е на място. По думите му се очаква на същото място да излязат още 10 тона.

Министър Димитров извърши инспекцията заедно със зам. - главен прокурор от Върховна административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева. Това са първите от серия проверки във връзка с разпореждане на Прокуратурата относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита.

"Издадохме заповед да се направи инвентаризация в цялата страна на загробени в критично състояние пестицити. Проблемите датират от 90-а година. Това са пестициди от 60-те и 70-те години, местени от склад в склад", поясни Емил Димитров.

По думите му се разкриват все повече места със загробени опасни отпадъци.

Ревизоро проверява за загробени пестициди в Червен бряг

Ревизоро проверява за загробени пестициди в Червен бряг

Той е заедно със зам.-главният прокурор Десислава Пиронева

"Искаме да видим кои са най-критични и да започнем да ги чистим. Трябва да съгласувам действията си с прокуратурата", обясни министър Димитров.

"Целта на проверката е да се обезопасят тези места", заяви зам.-главният прокурор Десислава Пиронева.

Ревизоро подчерта още, че има десетки складове в страната, на които ги има. Например в бивши ТКЗС-та, със съборени сгради. Данните ще бъдат обобщени. 

Средствата за това ще бъдат взети от други дейности, които могат да изчакат.

"С ресурса, който Министерски съвет очаквам да гласува, можем още 1000-1200 тона да обезвредим. Усилията и указанията от прокуратурата са за тези количества, които представляват най-голяма опасност - както е тук, на 100-ина метра има водоизточник. Нямаме финансов ресурс да го направим навсякъде, но най-опасните места ще обхванем", обясни Ревизоро. 

"Нито един килограм пестициди няма да бъде унищожен в България. Това ще стане в чужбина. Не е стояло на дневен ред това да се случи в нашата страна", категоричен беше министър Димитров.

Той поясни, че след изваждането пестицидите ще бъдат преместени на площадка, която има разрешение за работа с опасни вещества. В склада те ще престоят защитени, преопаковани в съответни бидони, докато се разреши да се изпратят за инсинератор към държавата, която ги приеме, и с нотификация ще отидат в инсинераторите в Европа - Франция, Белгия, Швейцария, Дания.

Според него всяка открита площадка ще бъде обезвредена и няма да има опасност за хората там. "Отваряме склад, за 2-3 дни го изчистваме и отиваме на друг склад. Не искам да отваряме 20 склада в страната и да ги чистим с месеци", обясни Емил Димитров.

ВАП възложи на МОСВ и БАБХ да проверят съхранението на пестициди

ВАП възложи на МОСВ и БАБХ да проверят съхранението на пестициди

Получени са сигнали за препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност