Откриха две нови огнища на африканска чума по свинете във Варненска област, съобщава БНТ.

Заразени са няколко малки стопанства в селата Старо Оряхово и Дебелец. Там се отглеждат общо 320 прасета от породата източнобалканска свиня. Част от животните вече са евтаназирани.

В 3-километровата зона транспортът и търговията са забранени, а в 10-километровата зона за наблюдение около заразените стопанства всяка седмица ще се правят ветеринарни проверки.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов смята, че мерките срещу африканска чума у нас са закъснели.

Заразата с чумата по прасетата отново се разраства

Заразата с чумата по прасетата отново се разраства

Новите огнища са 5

Той обясни, че още миналата година от бранша са алармирали, че има проблеми с разпространението на дивите животни и че трябва да се обърне внимание на създаването на втора зона. Според него, ако тогава им е било обърнато внимание, е нямало да има такива тежки щети.

Върбанов все пак посочи, че макар и закъснели, предприетите от държавата мерки срещу африканската чума са адекватни.

"Инвестиции по отношение на огради, по отношение на филтри, по отношение на вътрешна организация, опазване на фуражи, складове - да се премахнат факторите, които евентуално влияят и пренасят заболяването. Също така ще се даде възможност да се почиства водата, защото най-вероятно и през нея може да става заразяването", коментира той.

Всички регистрирани собствениците на пострадалите от болестта свинеферми ще получат обезщетение.

Определиха 3.7 млн. лв. за спиране на африканската чума по свинете

Определиха 3.7 млн. лв. за спиране на африканската чума по свинете

Трансферите са по бюджета на МЗХГ