Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев откри днес Регионалната лаборатория за диагностика на Инфлуенца А (грип) и Нюкясълска болест по птиците в гр. Аксаково, информираха от пресцентъра на министерството на земеделието и горите.

Поради техническа неизправност на самолета, собственост на авиокомпания Хемус еър, полетът на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил не беше осъществен, както беше планирано. От негово име приветствено слово произнесе зам.-генералният директор на НВМС д-р Паскал Желязков.

В речта си министър Кабил подчертава, че България води своята сериозна и отговорна политика за превенция и борба с птичия грип. Потвърждение за това е овладяната ситуацията в с. Слънчоглед.

Лабораторията, която откриваме днес, нямаше да бъде факт без помощта и съдействието на представителите на Посолството на САЩ в София, на Департамента по земеделие на САЩ, Американската агенция за международно развитие /ААМР/ и лично на г-н Браян Гогин - регионален аташе по земеделие в Посолството на САЩ в София, подчертава още в словото си министър Нихат Кабил.

Лабораторията е оборудвана със съвременна апаратура по Програмата за борба с птичия грип, финансирана от ААМР. Програмата е на обща стойност 400 000 долара и приключва през април тази година. Средствата за предоставената техника и оборудване на лабораторията възлизат на 260 000 долара, съобщи директорът на мисията на Американската агенция за международно развитие Майкъл Фриц. По думите му, общо предоставените средства за борба с птичия грип на страната ни от САЩ са 1.1 милиона долара.

Основното предимство на новата лаборатория е, че е разположена на стратегическо място, подчерта доц. Жеко Байчев. Той допълни, че от тук минава един от основните пътища на миграция на птиците в близост до водните басейни, а във Варненска област се наблюдава най-големият брой на водоплаващи птици. С откриването на втората референтна лаборатория за диагностика на птичи грип ще се предотврати опасността от разнасяне на заразата при транспортирането на пробите до лабораторията в София, каза още генералният директор на НВМС.

По време на официалното откриване присъстваха и Сюзън Рийд - аташе по земеделието към Департамента на Посолството на САЩ в София и областният управител на гр. Варна Петър Кандиларов.