Кметът на Пловдив Славчо Атанасов няма да получи тази седмица от общинския съвет мандат да преговаря за нов банков заем за улични ремонти.

Това стана ясно след поредната среща на градоначалника и неговите ресорни заместници с опозицията от ГЕРБ, съобщава радио Пловдив.

Засега най-голямата група съветници - тази на ГЕРБ - няма да подкрепи предложението за втори голям кредит, а то няма да се разглежда на сесията в четвъртък.

По мнение на кмета, процедурите около заема обаче стартират веднага.
На срещата с ГЕРБ е било решено да се избере с обществена поръчка фирма, която да изработи проект за ремонта на улиците по райони. В плана ще има и съвсем точни финансови разчети за всеки от обектите.

Има техника, която може да направи „рентгенова снимка" на над 100 км. улици и на прилежащата инфраструктура.

Според градския лидер на ГЕРБ Иван Тотев подробният проект може да покаже, че сумата е съвсем различна от 30 милиона лева. Ако план-смеките надвишат този размер, специална комисия ще изключва някои от обектите, подчерта заместник-кметът Ал. Константинов.

Според градската управа ще минат близо 2 години, преди общината реално да получи кредита. Ако той е от Европейската банка за възстановяване и развитие, чиито лихви намаляват, ще се избегне конкурс по Закона за обществените поръчки за избор на финансова институция, коментираха юристи и икономисти от администрацията.