Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри днес - 23 април, изменения в Закона за местните данъци и такси. Както заяви председателят на комисията Менда Стоянова тези промени са продиктувани от Решение N 4 на Конституционния съд от 9 април 2019 г. С него за противоконституционни се обявяват разпоредбите на чл. 22 от Закона за местните данъци и такси, които предвиждат имотите в курортни населени места, които не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като туристически обекти, да се облагат с по-висок местен данък.

Припомняме, че инициативата за по-високото облагане на апартаментите и къщите в курортите дойде от тогава вицепремиер Валери Симеонов с поправки в Закона за местните данъци и такси. Негов аргумент за промените е, че по този начин ще се удари сивия сектор в туризма и прогнозира поне около 200 млн. лв. допълнителни доходи за курортните общини.

"Решението на съда е от април 2019-а, а данъчната кампания е от началото на годината и много хора вече са платили по-високия данък за цялата 2019-а, за да ползват отстъпката от процента. Затова с промените в Закона, които сега одобрихме в комисията, данъкът на хората, които вече са го платили, ще им бъде служебно преизчислен по старите по-ниски ставки. Надвнесените пари ще бъдат възстановени на хората чрез директно възстановяване като им бъде платено или ще им бъдат прехванати с намаляване на дължимите суми от други местни данъци за тази или следващата година. Самите хора имат право да решат коя от тези възможности да ползват", заяви Менда Стоянова.

АИКБ не очаква хаос с преизчисляването на данъците върху имотите в курортите

АИКБ не очаква хаос с преизчисляването на данъците върху имотите в курортите

Смятат, че трябва да се търси друг начин за изсветляването на доходите на некоректните собственици

Тя каза, че 46 общини са въвели такива по-високи такси, които сега трябва да бъдат отменени и внесените пари - възстановени. Тя обаче заяви, че няма информация за размера на сумата, която трябва да бъде върната на хората.

Председателят на бюджетната комисия припомни, че текстовете в Закона за местните данъци и такси, които сега се отменят заради решението на Конституционния съд, са имали за цел да бъдат обложат хората, които нелегално ползват своите имоти като туристически обекти.

"Не виждам смисъл да се правят нови законови текстове с такава цел, защото е трудно със закон да се контролира нещо, което е хипотеза. Този контрол сега остава в ръцете на общинската администрация, която трябва по линия на контрола да следи дали имотите се ползват от други лица и да докладват за това на органите на приходната администрация. Те на свой ред трябва да проверяват дали тези имоти носят доходи и дали върху тези доходи се плащат дължимите данъци", каза Стоянова.