Вкарваме предложение за провеждане на нов конкурс за избор на ръководство на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Това каза пред журналисти председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков преди началото на днешното заседание на общинарите.

Ще стартираме конкурса и в рамките на два месеца, така, както е по закон, с комисия, в която ще участват представители на всички политически групи, ще изберем ново ръководство на ЦГМ – публично и прозрачно, така, както сме го правили, поясни Герджиков.

Той посочи, че през това време сегашният изпълнителен директор ще излезе в отпуск и с негова заповед временно изпълняващ длъжността ще бъде някой от неговите заместници.

На въпрос дали ще бъде разгледано предложение за отмяна на решение за вдигане на цената на билета в столицата от 1 лв. на 1,60 лв., председателят на Столичния общински съвет уточни, че в днешната сесия няма такава точка.

„Вкарани са такива предложения за отмяна поскъпването на цената на билета. Те ще бъдат разгледани първо в комисия, след това ще станат част от дневния ред най-вероятно на следващата сесия”, заяви той.

На въпрос за становище от областния управител, който бе сезиран в понеделник с подписка от страна на БСП за отмяна на това решение, Елен Герджиков поясни, че при него все още няма официално становище на областния управител.

„Конкурсът ще бъде публичен и ще може да проследите работата на комисията”, обясни Герджиков.

Запитан дали е ясно кой ще бъде новият заместник-кмет с ресор „Транспорт” в Столична община на мястото на подалия оставка Любомир Христов, Герджиков коментира, че това е изцяло в правомощията на кмета Йорданка Фандъкова.

„Очакваме нейните решения и нейното предложение. Дотогава временно изпълняващ функциите ще е г-н Дончо Барбалов”, заяви Елен Герджиков.