"Картелът (конкретно за изкупуване на кюстендилските череши - б.р.) си е много отдавна и страната не взема никакви мерки по тоя въпрос и овощарството ще си го унищожим следващите години. Италианците, откакто дойдоха, те държат ниска цена". Това заяви пред БНР агроном Кирил Димитров, който е доайен в местното овощарство.

От тази седмица започва черешоберът в област Кюстендил. Реколтата тази година се определя като средна и под средната. Прогнозна изкупна цена за килограм набрани череши е 80 стотинки. Липсват достатъчно желаещи да берат череши.

Държавата подпомага изкупвачите на череши

Държавата подпомага изкупвачите на череши

Очаква се компенсации от ЕС за производителите

По думите на Цветанка Димитрова, която ежегодно участва в черешобера надницата е 50 стотинки на килограм за берачите.

Плододаващите черешови масиви в Кюстендилско са около 20 000 декара, сезонно се берат около 5000 - 6000 тона плод.

Черешоберът продължава повече от месец. Цели семейства, роднини са по градините. Безработни се хващат на надница, чиновници вземат отпуск и стават берачи, за да припечелят.

За тазгодишната реколта общинският съветник и шеф на земеделска кооперация Валери Йовев обясни, че няма много череши. "В интерес на истината, има пропадания, има измръзвания", каза Йовев.

По думите на доайена на местното овощарство и агроном Кирил Димитров "При мене е малко под средното положение, докато в Невестинската община, долу в ниското, сланата ги унищожи. С тези ниски цени от 60-80 ст. ние сме губещи и постепенно започваме да се отказваме".