Полицията в Пловдив вече няма къде да съхранява иззетите от пияни и дрогирани шофьори автомобили, съобщава БНТ.

Капацитетът на паркингите е запълнен бързо след промените в закона, въвеждащи мярката.

МВР призова Националната агенция за приходите по-бързо да провежда търгове за отнетите автомобили.

Само за последните шест месеца пловдивската полиция е конфискувала близо 130 коли. Въпреки че за много от тях вече има окончателно решение на съда, че се изземват в полза на държавата, те стоят в районните управления или на паркинга на "Пътна полиция".

От НАП обясниха, че до края на февруари при тях са постъпили съдебни актове за изпълнение за 151 автомобила, отнети от пияни или дрогирани шофьори. 48 обаче са в съсобственост, поради което процедурата за продажбата им се удължава. 69 пък са с наложена от полицията забрана за нова регистрация за период до една година, като преди изтичането на този срок те не могат да бъдат продавани.

Втора порция коли на пияни джигити отиват за нуждите на МВР

Втора порция коли на пияни джигити отиват за нуждите на МВР

Общо 500 автомобили на пияни и дрогирани шофьори са иззети в полза на държавата

Само шест автомобила са готови за включване в търг, който ще се проведе на 20 март. Той ще е трети подред заради липса на кандидат-купувачи. Този факт не е изненада, тъй като на публична продан отиват предимно автомобили, произведени преди 2010 г., а старите коли рядко намират нови собственици. Това води до препълване на паркингите на МВР. Капацитетът в Пловдив вече е изчерпан.

Теренът срещу КАТ-Пловдив също ще бъде превърнат в паркинг за конфискувани автомобили. Мястото е предоставено от общината, но тепърва се търси финансиране. Предстоят редица процедури, за да може на мястото да се съхраняват конфискуваните коли.

От КАТ-Пловдив обаче предупреждават, че и това място ще бъде запълнено и отбелязват, че процедурата трябва да бъде по-стегната относно влезлите в сила решения.

Засега обаче за автомобилите, които не се продават в три поредни търга, законът предвижда нова оценка и провеждане на още три търга с намаляване на цената. Няма ограничение в броя на тръжните процедури, които могат да бъдат проведени.

Паркингите на полицията в Бургас претъпкани с иззети автомобили

Паркингите на полицията в Бургас претъпкани с иззети автомобили

Осигурено е ново място с видеонаблюдение, СОТ и жива охрана