Рой с пчели в близост до училище и жилищни блокове вдигна на крак столичния квартал „Лагера".

Разтревожени майки сигнализираха в редакцията на news.bg, че са силно притеснени за децата си, които играят в близост до него. Те уточниха, че огромен брой пчели са се събрали на клон на дърво между два блока в квартала.

След като видели опасните насекоми, родителите сигнализирали на телефон 112. От там любезно им обещали помощ, но такава не е изпратена повече от 4 часа. През това време родителите, редувайки се, вардят децата си, които искат да играят навън. Засега няма ужилено дете, но майките са притеснени, че това може да се случи и да има усложнения за малчуганите, като например алергичен шок.

Те посочиха още, че служителка от спешния телефон им обяснила, че в квартала ще бъде изпратен пчелар, който щял да пристигне с трамвай номер 5. Не ни трябва пчелар с трамвай, а с екипировка и то бързо, коментираха с ирония родителите.

Експерт обясни за news.bg, че подобно нещо се случва изключително рядко. Принципо, в кошера има само една майка-пчела. Понякога обаче се случва аномалия, при която тя ражда без да иска друга майка, която иска „преврат". В такъв случай кошерът се разделя на две групи - по-силната група с едната майка остава във владение, а по-слабата група с другата майка бяга и си търси празен кошер.

Той предположи, че най-вероято пчелите са дошли от намиращ се наблизо пчелин.