Над 2000 кубични метра тинести почви и почти толкова блатна растителност бяха извадени от канала, който свързва езерото Вая с Черно море.

Преди дни Областна администрация Бургас приключи първата част от почистването на съоръжението, което над 20 години създава редица проблеми на местните. Периодични наводнения, щети за хиляди левове върху складови помещения и инфраструктура, затрудняване на движението по главната пътна артерия в посока Созопол и предпоставки за транспортни произшествия са сред проблемите, които бяха разрешени след мащабното почистване.

Областният управител Вълчо Чолаков вече е получил положителна обратна връзка от собствениците на складове около канала.

По думите на работещите в тази част на града ефектът от почистването е огромен, защото проводимостта на съоръжението е значително подобрена.

Почистват канала между езерото "Вая" и Черно море

Почистват канала между езерото "Вая" и Черно море

Проектът е на стойност за близо 1 млн. лв.

Ефект има и върху околната среда. Във Вая отново могат да се видят пеликани, които от години не са обитавали езерото. След направено изследване е установено, че показателите на водата са цялостно подобрени. Очаква се това да се отрази благоприятно върху разнообразието на флората и фауната във водоема.

Почистването на езерото е проект от голям мащаб, който се извършва с европейско финансиране.

По думи на Вълчо Чолаков казусът с канала Вая е заплетен от близо 20 години. Той заяви, че почистването му е негово лично предизвикателство и изрази увереността си, че след като бъде реализиран и вторият етап на почистването, казусът "Вая" ще е окончателно затворена страница.

За по-малко от година първите 375 от общо 636 метра от Вая вече са почистени. От дъното на канала са премахнати бетонови фундаменти, битова техника, автомобилни гуми, метални отпадъци, камъни и други. Наложило се е почистващата фирма да измести и кабели извън обсега на канала.

Работниците на почистващата фирма се натъкват дори на нерегламентирано сметище с всякакви битови отпадъци - консерви, кутии от бои и масла, гуми, тенекии от сирене и други.

За втория етап на почистването са необходими 358 213 лева. Екипът на областния управител Вълчо Чолаков вече е кандидатствал с проект. Предвижда се с европейско финансиране да се почистят новооткритото сметище и останалите 261 метра от канала, както и да се доизгради пътят за обслужване и поддръжка на съоръжението.