Перничани настояват международният фестивал на кукерите "Сурва" да бъде преместен в София.

Припомняме, вчера стана ясно, че фестивалът, който трябваше да се проведе в края на януари, ще бъде отменен заради опасност от епидемия поради водната криза.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов и здравните власти гражданите на Перник подчертават, че това събитие е значимо не само за района и за община Перник, а за цялата страна.

"Символиката на кукерите за прогонване на злите сили и всичко лошо е дълбоко изконна българска ценност, залегнала във всеки български обичай и в повечето български традиции. Да лишите България от фестивала на кукерите е все едно да ни лишите от националния ни празник", категорични са в позицията си те. Според тях това е недопустимо, тъй като нито перничани, нито кукерските групи от цяла България и гостите от чужбина имат вина за наложения воден режим.

Отменят фестивала "Сурва" в Перник заради водната криза

Отменят фестивала "Сурва" в Перник заради водната криза

Здравните власти се опасяват от зарази

Те настояват властите да намерят алтернативно решение за провеждането на фестивала.

Ваша е отговорността българщината и традиционните ни празници да могат да се провеждат ежегодно и така, както заслужават, посочва се в отвореното писмо.

Според перничани решението е "Сурва" да се премести в столицата. Аргументите им са близостта на София до Перник, липсата на воден режим и наличието на достатъчно пространство, на което може да се проведе фестивалът.

Според перничани Столичната община може да се договори с община Перник за финансовата част на организацията, а провеждането на кукерския фестивал ще доведе до огромен приток на туристи в столицата.

Кметът на Перник покани политиканстващите да поживеят на воден режим

Кметът на Перник покани политиканстващите да поживеят на воден режим

Грозни били опитите да се извлече политически дивидент от такова изпитание