Перничани протестират срещу мръсния въздух докато тече сесията на Общинския съвет, информира bTV. По думите им, от месеци се усеща остра и задушлива миризма. Хората смятат, че основният замърсител е ТЕЦ "Република". По думите им, от няколко месеца миризмата е непоносима.

Шефът на пернишката топлофикация Любомир Спасов трябва да даде отчет пред общинарите дали дружеството е подготвено за зимата, настояват хората.

Екоминистерството спря 4 парогенератора на ТЕЦ Перник

Екоминистерството спря 4 парогенератора на ТЕЦ Перник

Те трябвало да бъдат изведени още на 1 януари 2008 г.

"От няколко месеца насам, ние имаме подозрения, че в ТЕЦ-а се горят неща, които не е редно да се горят - боклуци, които се внасят от други градове. Имаме неофициална информация, че вечер в града влизат камиони, пълни с отпадъци от съседни населени места", заяви една от протестиращите.

По думите на хората вечер към 20-21 часа има непоносима миризма на пластмаса. От шумохранилището, което от години е проблем за града, обясняват, че има много филтри, които са достатъчно надеждни. Според хората не трябва да има замърсяване, но то е факт.

Пернишкият ТЕЦ "Република" временно спря
Обновена

Пернишкият ТЕЦ "Република" временно спря

Причината е пожар

Много граждани са подавали сигнали към РИОСВ. Преди десетина дни при внезапна проверка е открит камион със старозагорска регистрация да разтоварва боклуци.

60 пъти падат прахът и шумът от ТЕЦ-Перник

60 пъти падат прахът и шумът от ТЕЦ-Перник

Това ще стане с въвеждането в експлоатация на 5-и котел през юни.

"За да имат право да горят RDF отпадъци, те трябва да имат разрешение от РИОСВ, а те нямат. Инсталацията е незаконна, защото нямат Акт 16", заяви Валентин Пешев, организаторът на протеста.

Според хората, в теца трябва да се горят само въглища.

Припомняме, на 4 юни 2018 г. ТЕЦ "Република" бе глобен с 15 хил. лева заради нарушение на комплексното разрешително за отвеждане на отпадъчни газове от четвърти котел без пречистване от сяра е допустимо единствено при анормални режими на работа.
Това е станало на 15 септември 2017 г. около 11.00 часа, при експлоатация на парогенератор номер 4 в нормален режим.

В начолото на септември стана ясно, че над 3000 домакинства в града не са подновили договорите си с местната топлофикация.