Да действаме, а не да говорим. Бъдещето на България зависи от самите нас. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в словото си по случай отбелязването на 146-годишнината от Априлското въстание.

Днес имаме свободна и демократична България. Петков призова българите да запазят в сърцата си посланията на революционерите от Априлското въстание и да не изпитват страх от никого, който застрашава българския интерес. Преди официалната церемония по случай годишнината от въстанието, премиерът поднесе цветя на гроба на родения в Копривщица герой - Тодор Каблешков.

Снимка 572466

Източник: Министерски съвет

В Копривщица, пред стотиците българи, дошли да сведат глави пред подвига на априлци, премиерът припомни думите на големия революционер Тодор Каблешков от неговото Кърваво писмо, останало завинаги в историята: "Ако вие, братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище". "В това едно изречение се крие истинският български дух, жаждата за независима и свободна България. В това изречение няма нито дума в посока - преклонена глава, сабя не сече, нито има страх от голямата империя и нейната огромна военна мощ", категоричен бе българският министър-председател.

Президентът Румен Радев, обаче, не е съгласен с това твърдение. Самият той заяви днес от Копривщица, че високо вдигната глава струва скъпо.

Същевременно, на връх 1 май, той изкритикува политиците, готови да заложат бъдещето на България.

Припомняме, че отношенията между президентът Румен Радев и правителството се обтегнаха в последните седмици. Главната причина за това е разминаването в позициите им по въпроса за изпращането на военна помощ на Украйна. Радев е твърдо против. На другата противоположност е кабинетът на Кирил Петков. Министърът на финансите Асен Василев дори нарече позицията на Радев позорна.