"Политическа група 5" настоява за промяна в наредбата за формирането на бюджета на Столична община. Предложението на формацията е при формирането и разработването на бюджета да участват и общинските съветници, а за решенията по бюджета, особено като става въпрос за големи средства, гласуването да става с квалифицирано, а не с обикновено мнозинство.

Това обясниха на брифинг представителите на ПГ5 Симеон Славчев, Светослав Витков, Венци Мицов и Иван Велков.

Като пример за такива разходи бе посочено използването на суми, които са по-високи от 1% от целия бюджет на СО.

Светослав Витков коментира, че групата предлага общинските съветници да имат по-голяма роля при вземането на важни решения, вместо да натискат само по 3 бутона - "за", "против" и "въздържал се".

"Сега тези въпроси минават с по 31 гласа в СОС, а ГЕРБ имат 30 съветници", обясни Витков. Ако предложението се приеме, никоя партия в мнозинство няма да може да прокара сама собствените си политики, ако това не бъде подкрепено и от други съветници.

Като пример беше посочен строежът на инсталация за изгарянето на RDF гориво. За строежа общината взела заем, който ще се изплаща от данъкоплатците в продължение на 20 - 25 години. Ако това решение се нуждаело от квалифицирано, а не обикновено мнозинство в СОС, то резултатът вероятно щял да е друг.

Няма да има референдум за RDF инсталация за изгаряне на боклук в София

Няма да има референдум за RDF инсталация за изгаряне на боклук в София

Столичният общински съвет отхвърли искането

От ПГ5 искат също така СО да гарантира равномерно развитие на всичките 24 района в столицата, а не само на тези, чиито кметове били "симпатични" някому.

Хубаво щяло да бъде и ако бюджетът за следващата година започва да се обсъжда още в началото на настоящата, каквато практика била възприета в други страни.

ПГ5 предлага междублоковите пространства да се дадат на собствениците на жилища

ПГ5 предлага междублоковите пространства да се дадат на собствениците на жилища

Внесли са проект за промяна в наредбата на Столична община

На брифинга бе обсъдено и предложението междублоковите пространства в столичните квартали да се дадат на собствениците на жилища. Предложението е да се даде възможност гражданите да придобиват прилежащите територии към сгради в режим на етажна собственост в кварталите с комплексно застрояване, които сега са частна общинска собственост.

Иван Велков обясни, че наредбата няма да има задължителен характер. Тя няма да задължи хората да вземат в ръце градинките между блоковете си, а ще се отнася само за онези, които искат пред блока да им е хубаво и някоя сутрин да не осъмнат с дупка за строеж.

Искането междублоковите пространства да се върнат на етажната собственост нямало да доведе и до плащането на по-високи данъци, обясниха още от формацията.

Симеон Славчев обясни, че в случаите, при които хората искат да изградят в пространствата по-големи съоръжения, например детски площадки, съответно изискващи повече средства, щели да се търсят механизми за финансиране от СО, която е редно да подкрепя подобни инициативи.

Предстои предложението да се внесе в комисии, след това ще се гласува там и след това в СОС. Поне един месец предложението трябва да седи на сайта на СО за обществено обсъждане, където от ПГ5 се надяват да има много коментари по въпроса, които да дадат по-широка представа за различните мнения в обществото.

Не правим революция, а искаме да променим добронамерено вида на нашия град, каза Велков.

ПГ5 иска оставки на всички отговорни за ремонта в центъра на София

ПГ5 иска оставки на всички отговорни за ремонта в центъра на София

Традиция е да сме изненадани неприятно на финала на грандиозен ремонт