Столичният общински съвет отхвърли предложението на 15 съветници от опозиционни групи да се направи референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на RDF гориво от отпадъци.

За докладната, предлагаща провеждането на референдум гласуваха 16 съветници, 40 съветници отхвърлиха доклада. Искането за допитване до столичани бе инициирано от Политическа група 5 в СОС, но бе подкрепено и от други опозиционни общински съветници.

Всеки софиянец да знае как ще се гори боклука, настояват от ПГ-5

Всеки софиянец да знае как ще се гори боклука, настояват от ПГ-5

Поемането на дълг от СО далеч надхвърля мандата

Според докладната на референдум трябваше да се подложат три въпроса - дали гражданите са съгласни Столичната община да изразходва 157 млн. евро, от които 67 млн. еврозаем, за играждане на инсталация за изграждане на RDF отпадъци; дали са съгласни инсталацията за изграждане на RDF отпадъци да се построи в центъра на София; дали са съгласни инсталацията за изграждане на RDF отпадъци да се построи до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци в местността "Садината" до село Яна.

По време на дискусията Лорита Радева, председател на комисията по екология в СОС, поиска да не се злоупотребява със страховете на гражданите, че инсталацията е опасна за тяхното здраве.
Според нея заводът за RDF е следващият процес на енергийно оползотворяване на отпадъците и е със социален ефект. 70 000 домакинства ще получат топло и енергия благодарение на инсталацията. А 10% от отпадъка на София отива на депо. Така изпълняваме директивата и минимизиране на количествата.

Според общинският съветник от РБ Прошко Прошков на референдум не може да се подлага такъв въпрос, който е на ниво експрети. Можеш да питаш дали да се застрои определено пространство, според Прошков. "Темата е твърде сложна и един референдум означава да сложиш празен чек пред хората", заяви Прошков.

Общинари атакуват решението за изгаряне на RDF гориво в ТЕЦ София

Общинари атакуват решението за изгаряне на RDF гориво в ТЕЦ София

Искат това да става на територията на завода за боклук в с. Яна

Посочено беше, че предложение за такъв референдум е трябвало да се направи много по-рано, а не в края на процедурата, тъй като проектите за завода са изработени, а и са отпуснати средства за изграждането му, включително евросредства. Освен това въпросите към гражданите са незаконни, понеже на референдум не могат да се поставят питания, свързани с бюджета, обясни Малина Едрева.

Според един от вносителите на докладната Симеон Славчев от ПГ 5 трябва да се разгледат и други алтернативни подходи при решението какво да се прави със създаденото гориво. Калоян Паргов посочи, че въпросът е дали с такива решения не се отнема правото на софиянци да участват в управлението на града чрез инструмента референдум.

И от ПГ-5 и от БСП заявиха, че ще обжалват в съда това решение на Столичния общински съвет, а следваща стъпка е събиране на подписка от гражданите за организирането на референдум. Така те ще се опитат да вкарат отново въпроса за референдума в Столичния общински съвет.

Мнозинството в СОС не чу критиките и ще гори боклук край Централна гара

Мнозинството в СОС не чу критиките и ще гори боклук край Централна гара

Група5 си сложи противогази в залата