Столични общинари искат референдум за това да има или да няма инсталация за изгаряне на RDF гориво. Лидерът на БСП -София Калоян Паргов припомни, че общината планира това да става в Топлофикация София. Затова и единият въпрос засяга именно това накъде да се изгаря RDF горивото.

Левите в СОС предлагат това да става на територията на завода за боклук в с. Яна. Другият въпрос, на който трябва да отговорят столичани е дали искат общината да взема заем от 67 милиона евро за изграждането на инсталацията. С крехко мнозинство в СОС , по думите на Паргов, е решено инсталацията да е в ТЕЦ София.

Общинари питат колко е спестената енергия от енергоефективни инвестиции

Общинари питат колко е спестената енергия от енергоефективни инвестиции

Според експертите в общината RDF-а бил биогориво, недоумява Калоян Паргов

За такъв важен въпрос столичани трябвало да бъдат питани, според социалиста. Проблемът в сериозен, категоричен е Калоян Паргов. Хората искат да бъдат питани ида имат участие в решенията, касаещи бъдещето на техния град, смята той.

Социалистите в СОС смятат, че инсталацията трябва да е на територията на завода за боклук, защото така ще се спестят и транспортни разходи. Освен това ще се намали замърсяването на въздуха в централната градска част, където се намира ТЕЦ -София. Паргов припомни, че според доклад живеем две години и половина по-малко заради мръсния въздух.

Между 14 и 18 хиляди българи умират годишно заради мръсния въздух

Между 14 и 18 хиляди българи умират годишно заради мръсния въздух

Над 97% от българите са изложени на замърсяване с ФПЧ

Симеон Славчев от Група 5 изтъкна, че е важно цялата информация да стигне до столичани. Заемът, който ще бъде изтеглен, ще бъде плащан от софиянци.

Подобна инсталация не отговарял на политиките на СО за екологията, по мнението му.

Нашите опасения са, че тази инсталация бълва допълнителни фини прахови частици, каза още Симеон Славчев.

Горенето на боклук в София – и опасно, и скъпо, убеждават Г5

Горенето на боклук в София – и опасно, и скъпо, убеждават Г5

Референдум за управлението на отпадъците искат общинските съветници