Няма място за притеснение за годността на питейната вода в Стрелча. Това заяви пред БНР директорът на Районната здравна инспекция д-р Фани Петрова, след като вчера бяха задържани двама шофьори, които изсипват отпадни продукти и скална маса в близост до вододайната зона на града.

Припомняме, вчера, 11 март, горски инспектори задържаха двама шофьори, превозващи отпадъци и скална маса в самосвали. Двамата са задържани докато разтоваряли товара в горска територия, в близост до вододайната зона на Стрелча. Камионът е засечен с GSP система. Установено е, че отпадъците са от района на рудник "Мали Кланидял".

Разкриха незаконно сметище в горите край Стрелча

Разкриха незаконно сметище в горите край Стрелча

В района на рудник "Мали Кланидял" за добив на пегматит, са засечени два камиона, докато изсипват отпадъци от обработка на скална маса

Изсипването на отпадъците е наложило вземането на допълнителни проби от водата, за да се уставно дали има завишени нива на замърсяване. По думите на Петрова пробите от водата са заложени още снощи. Необходими са 48 часа за излизането на резултатите.

"Химията ще излязат днес, но не очакваме на този етап да има някакво замърсяване. Просто да изчакаме още няколко часа. Към момента хората ще си ползват водата", уточни още Фани Петрова.

Жители на Стрелча заявяват, че отпадъци от рудника не се депонират за първи път на въпросното място.

Откриха нитрати в питейната вода в село край Стрелча

Откриха нитрати в питейната вода в село край Стрелча

Хората в село Смилец да пият само бутилирана вода

Припомняме, в края на месец ноември 2017 година Регионалната здравна инспекция в Пазарджик съобщи, че в питейната вода на село Смилец, община Стрелча, има завишено съдържание на нитрати. Тогава здравните власти препоръчаха питейната вода да не се консумира.

В края на месец февруари тази година заради влошени микробиологични показатели, отново имаше забрана за употреба на питейната вода в община Стрелча. Тогава се извърши хиперхлориране на водопреносната мрежа.

Забранена е употребата на питейна вода в община Стрелча

Забранена е употребата на питейна вода в община Стрелча

Заради хлориране