Пловдивският общински съвет не прие предложенията на кмета Славчо Атанасов за повишаване на таксата за депониране на отпадъци на сметището в Цалапица от 12 на 24 лева. То се отнасяше за 12-те общини, между които Марица, Калояново, Стамболийски, Родопи, Съединение и Асеновград, припомня радио Пловдив.

Аргумент за решението е, че направената разбивка от компонентите, формиращи сумата, не отразява в пълнота действията за поддръжка и рекултивация на депото, която досега е осъществявана единствено от община Пловдив и със средствата на пловдивчани.

След като община Пловдив се оттегля постепенно от ползването на сметището в Цалапица за сметка на съседните общини, заявили предпочитанията си да го ползват, е редно те да поемат своята част от издръжката му, посочи ресорният заместник-кмет Петко Атанасов.

Преди това председателят на пловдивския общински съвет Илко Илиев прочете декларация от общините, заявили желание да ползват сметището, в която изразяват несъгласието си с предлаганата висока цена, достигаща до 29 лева на тон с ДДС.

Тя ще бъде обсъденa отново на следващото заседание.