Община Пловдив разработва единен безплатен телефонен номер в услуга на гражданите, съобщава БНР.

Той ще стартира работа следващата седмица. Целта е да се изгради първият в страната общински колцентър, на който общински служители да дават информация на гражданите относно работата на администрацията.

Идеята за създаването на телефонната линия е на Общинския кризисен щаб, който обяви няколко номера за различни услуги с въвеждане на извънредното положение - за организация на доброволци, за предоставяне на социални услуги и за съвместната инициатива с БЧК за психо-социална подкрепа.

Обслужването на тези линии показа, че в състояние на стрес хората не се ориентират добре в множеството номера и звънят на първия, който им е попаднал. По този начин на телефоните на координационния център са започнали да постъпват редица обаждания по административни въпроси или за търсене на психологическа помощ, което е налагало запитванията да бъдат насочвани към други номера.

За улеснение на гражданите Общинският кризисен щаб реши да разработи единен номер, който да приема обажданията и да ги разпределя, без да се прекъсва телефонното обаждане.

В момента се обучава екипът на новата услуга. Обажданията ще се приемат в рамките на работното време на институциите. През началния етап ще се събират база данни от въпроси и казуси на граждани, въз основа на които ще бъде разработена системата за приемане и разрешение на поставените въпроси.