Пловдив ще има държавна автогара, съобщава БНТ.

Тя ще се намира на мястото на сега съществуващата автогара, която железопътната компания придоби след прекратяване на концесията на Централна гара.

До това решение се стигна, след като някои превозвачи отказаха да спират на трите частни пловдивски автогари заради високи цени. Други пък редуцираха транспорта до близките и отдалечените населени места. По този начин има дори общини без връзка с областния град.

Средната цена за влизане на автобус в автогарата в Пловдив в момента е 11 лв. Това затруднява много превозвачи и те редуцират броя на рейсовете по линиите.

След множество жалби и сигнали на граждани и кметове областният управител инициира създаването на държавна автогара.

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев уточни, че се очаква до края на януари държавната автогара да получи лиценз и вече да може да осъществява дейността си. Целта е да не е само от един доставчик, така че да се създаде по-добра конкурентна среда в Пловдив сред превозвачите.

Вероятно обаче ще е необходима още една автогара в Пловдив, тъй като от частния собственик на автогара "Юг" - "Хебросбус" увевомиха, че възнамеряват да я затворят и да продадат терена, а трафикът да бъде разпределен между другите им две автогари - "Север" и "Родопи".