Държавата да осигури спешно договорените суми, поети като ангажимент към oбщина Пловдив срещу приемането на столичния боклук на сметището край Цалапица.

За това настоява в писмо до финансовия министър пловдивският кмет Славчо Атанасов, предаде радио Пловдив.

Договорената обща сума за периода 2009-2011 година е 26 милиона и 500 хиляди лева. От тях 15 милиона трябва да се осигурят тази година.

„До този момент ние сме получили едва 800 хиляди лева за почистването на коритото на река Марица, но дори и тази сума не е достатъчна само за този проект, тъй като цялата стойност за него е в размер на 4 милиона и 300 хиляди лева.", обясни Славчо Атанасов.

По думите му община Пловдив се нуждае спешно от 7 милиона и 150 хиляди лева, за да може да се почисти Марица и да се заплатят строително монтажните работи по изпълнението на инфраструктурните обекти.

„Изпращам това писмо, защото смятам че ангажиментите и от двете страни трябва да се изпълняват", заяви пловдивският кмет.

„Аз държа на джентълменските отношения между институциите, но ако не получа до две седмици положителен отговор, ще напиша второ и тонът в него ще бъде ултимативен", коментира Атанасов.

Той призна, че ако средствата не бъдат разплатени, една от възможностите е Пловдив да откаже приемането на софийските бали на сметището край Цалапица.