Започна реконструкцията на Бунарджика в Пловдив, съобщиха от БНТ. Цялостният ремонт на парка ще струва 2 млн. лева.

От 1995 г. Бунарджика, както и останалите пловдивски тепета, са защитена природна забележителност.

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов обясни, че от 10 дни тече реконструкцията по тепето. В момента се проучва дали скалните масиви на хълма са достатъчно здрави. Предстои подновяване на инфраструктурата и електросистемата, така че хълмът да има осветление през нощта.

По думи на Стаменов целта на ремонта е Бунарджика да бъде възстановен в първоначалния му вид и той да е отворен за пловдивчани.

Бунарджика – новият „сблъсък” между еколози и строители

Бунарджика – новият „сблъсък” между еколози и строители

Казусите с дюните в Несебър, къмпинг Корал

Жителите на града обаче се обявиха против някои от намеренията на общината за преобразяването на хълма.

Георги Стойчев от "Зелени Балкани" заяви, че едно от основните притеснения по проекта е поставянето на сградата на информационен център за туристи.

На свой ред Георги Стаменов увери, че се обсъжда такава възможност, но ще се пристъпи към действие едва след като общината получи разрешение от "Паметници на културата". Според него по този начин ще се реши проблемът с липсата на санитарни възли, липсата на информационен център и магазини.

В проекта е заложено и пускането на атракционен влак, който да се качва до хълма. Това ще направи Бунарджика достъпен и за хора в неравностойно положение, изтъкна районният кмет.

От "Залени Балкани" подчертаха, че в плана за управление е посочено, че е забранено да се строи на хълма. Все още обаче не е ясно дали ще се изгражда лифт.

Ако започне строеж, може да се стигне до протести, заплаши Стойчев.

Припомняме, преди 5 години жителите на града излязоха на протест срещу строителство във високата част на хълма и се стигна до събарянето на ресторант.