Десетки жители от квартал "Кършияка" в Пловдив излязоха на протест пред сградата на Общинския съвет в областния град, предаде БГНЕС.

Поводът за протеста на гражданите е унищожаването на стар парк в квартала, който се разпростира на 16 дка земя. Оказало се, че старият парк е част от частен имот.

Снимка 411914

Източник: БГНЕС

Кметът на Пловдив Иван Тотев посрещна протестиращите. Те присъстват и на сесията на общинарите. Градоначалникът ще запознае гражданите с документи за статута на парка до улица "Полковник Дрангов".

По думите на кмета имотът е 100% частен. Въпреки това обаче там не можело да се строи, защото в Общия устройствен план е записан като зелена площ. Нямало тенденции това да се промени, информира "Фокус".

Все пак забраната за строеж не може да спре собственика от това да огради имота си.

"Бихме го посъветвали обаче да не го прави, тъй като ще ни създаде голям обществен проблем", апелирал Тотев и обяснил, че започва диалог със собственика.

Има възможност общината да се опита да закупи обратно терена на цената, на който той е бил продаден. Това ще струва някъде около 1 милион лв.

Относно нелегалната сеч на здрави дървета кметът заяви, че такава е била установена и спрямо собственика ще бъде наложена съответната глоба.

Пловдивчани негодуват срещу масова сеч в парк

Пловдивчани негодуват срещу масова сеч в парк

Опасяват се, че зелените площи ще бъдат застроени