Пловдивската прокуратура забрани за използване въжен мост, тъй като не е безопасен и има опасност за пешеходците, които минават по него.

Проблемът с моста идва от това, че не е уточнена собствеността на съоръжението.

Затова и прокуратурата е сезирала кметовете на общините Раковски и Садово да ограничат достъпа за пешеходци до въжения мост, който се намира над река Марица и попада в землищата на с. Чалъковци, общ. Раковски и с. Селци, общ. Садово.

Мостът попада на границата между териториите на двете общини – Раковски и Садово и не е ясно чия собственост е. След като се уточни в юрисдикцията на коя община се намира съоръжението, от съответния кмет трябва да бъде назначена комисия, която да установи състоянието му и да издаде заповед за поправянето, заздравяването или премахването“, се сочи в указанието на прокуратурата.

Проверката на Районна прокуратура-Пловдив е обхванала общините – Пловдив, Родопи, Марица, Хисар, Съединение, Стамболийски, Раковски, Перущица, Куклен, Кричим, Калояново и Брезово.

Установено е, че няма изградени въжени мостове – общинска или държавна собственост. Изключението е територията на община Пловдив е наличен само един въжен мост – над река Дерменка, чието състояние е добро и през лятото на 2015 г. му е бил извършен основен ремонт, при който са монтирани парапети.