"Снегопочистващите фирмите във Варна ще бъдат глобени", каза пред БНР кметът на града Иван Портних.

Причината е несправяне със зимната обстановка. Той обясни, че в полунощ е наредил на площада пред Катедралата в морската столица да бъде представена цялата налична техника и е извършил проверка на място. Затова е необяснимо фирмите да не се справят с почистването на улиците, категоричен бе Портних.

"Всички фирми, които носят отговорност за снегопочистването, ще бъдат санкционирани в най-големия размер, който е допустим. Смятахме санкциите в момента приблизително, става въпрос за стотици хиляди левове. Не може в вторият по големина град в България да бъде зависим от небрежността на определени лица. Няма как да се обясни фактът, че при наличието на цялата тази техника в 12 часа през нощта пред Катедралата, градът осъмна в такова състояние", каза Портних.

С подобни санкции за стотици хиляди лева, ще бъдат наказани и сметопочистващите фирми, които оставиха цели райони на Варна с неизвозен няколко дни боклук.

Ситуацията в морската столица е овладяна, работят учебните, здравните и социалните заведения, градският транспорт възстанови нормалния си график.