От днес започва почистване на резервоара за течен биотор в биоцентралата в село Труд, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив.

От екоинспекцията посочват, че течната фракция и сухият биотор ще бъдат извозвани и предавани на външна фирма, която ще ги съхранява в собствени съдове.

Остатъчното количество течен биотор ще бъде източен с цистерни от съда, за да се предотвратят евентуални разливи при отварянето. Той трябва да се извози между 9 и 10 ноември.

На 12 ноември е планирано да бъде отворен резервоара и да започне извозване на сухата фракция вътре. След тази дата предстои монтаж на оборудване за затваряне на съда.

Окончателно спряха биоцентралата в село Труд

Окончателно спряха биоцентралата в село Труд

Когенераторът й ще бъде запечатан

Дейностите са в изпълнение на заповедта на директора на РИОСВ-Пловдив за принудителното спиране на биоцентралата.

Екоинспекцията ще уведоми Държавен фонд "Земеделие" за предстоящото извозване на торова маса с цел осъществяване на превантивен контрол по заповедта за забрана за наторяване в уязвими зони в настоящия период на годината.

Припомняме, в началото на октомври здравният министър Костадин Ангелов настоя биоцентралата в село Труд да бъде спряна.

След това областният управител на Пловдив Дани Каназирева заяви, че няма да допусне компромис с инсталацията.

Резултатите от независима експертиза в края на септември показаха редица нарушения в биоцентралата. За тях местните отдавна алармират. На 14 септември те сигнализираха за ново обгазяване от централата за биогаз.

РИОСВ спира дейността на биоцентралата в село Труд

РИОСВ спира дейността на биоцентралата в село Труд

Докато дружеството не докаже, че е предприело необходимите мерки