Подменят уличното осветление в Стара Загора, съобщава БНР. Общината е одобрена по процедурата "Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление". Проектът е на стойност 1 960 000 лева.

Със спечеления проект общината е кандидатствала пред Министерство на енергетиката - по Националния план за възстановяване и устойчивост, компонент 4 "Нисковъглеродна икономика".

Целта е да бъдат подменени осветителите по съществуващото улично осветление в Стара Загора от стария тип, които не са енергоспестяващи, с LED осветителни тела. Зам.-кметът Мартин Паскалев посочи, че ще бъде подменено уличното осветление в центъра на града и в периметъра на кв. "Казански".

Проектът трябва да бъде изпълнен до средата на 2025 г. Предстои да се сключи договор с Министерство на енергетиката, след което да започне работа по подмяната на осветителните тела, като стълбовете, на които са монтирани те, остават същите.

На покрива на Автогарата в Стара Загора пък ще бъде инсталирана фотоволтаична станция, която ще бъде включена към тази система за уличното осветление и ще осигурява допълнително количество чиста електроенергия.

Отпуснаха 107 млн. лв. за улично осветление на 83 общини

Отпуснаха 107 млн. лв. за улично осветление на 83 общини

Договорите ще бъдат сключени след разглеждането на необходимите документи