Подновен е протестът на фермерите от Източните Родопи. Искат по-високи изкупни цени на млякото, изплащане на субсидии и по-строг контрол на мандрите. Те отново се събраха край международния път за Гърция, защото седмица след първата демонстрация нямат отговор от Земеделското министерство, съобщава БНР.

Настояват и за оставката на министъра на земеделието и неговия екип, считат, че не са били чути. Вчера е имало среща с експерти от министерството, на която те са поискали да бъде отменена наредбата, която изисква млякото, което се предава на мандрите, да бъде доказано с фактури.

Фермерите не могат да го правят, защото мандрите не приемат техните фактури. Има картел между мандрите, повечето от тях работят в сивия сектор и затова се получава така, твърдят животновъдите.

Протест блокира по обяд международния път за Гърция

Протест блокира по обяд международния път за Гърция

Фермерите искат отмяна на Наредба 3 на Земеделското министерство

На пътя са се събрали около 100 протестиращи. По-голямата част от тях са дошли от съседни на Кърджали градове - има хора от Хасково, Нова Загора, Свиленград, Харманли. Местните производители са по-малко в сравнение с първия протест.

Обяснението на стачния комитет е, че върху тях е бил оказван натиск. Масово са били сплашвани, че ще бъдат подложени на данъчни ревизии, ще бъде преразгледано състоянието на техните ферми. Обвиняват чиновници от Министерството на земеделието.