Подновяват замразен преди години строеж край Синеморец, предаде bTV.

Припомняме, причината той да бъде спрян през 2015 г. е, че попада в границите на природен парк "Странджа" и не отговаря на екологичните норми. Става въпрос за общински парцел, който е бил закупен на търг от Неделчо Гинин, а управител на фирмата инвеститор е неговата дъщеря.

Оказва се обаче, че това не е първият имот, който Гинин придобива в Синеморец по странен начин. С протекциите на администрацията в Царево той е получил парцел край морето като крайно нуждаещ се, за да си построи дом. Вместо това обаче той е издигнал хотел.

Новият строеж е в съседство до хотела, но на по-предна линия до плажа. Въз основа на актовете на екоинспекцията обаче РДНСК отнема строителното разрешение.

Нов незаконен строеж в Синеморец

Нов незаконен строеж в Синеморец

Парцелът е част от природен парк „Странджа" и две зони от мрежата Натура 2000

Четири години по-късно Върховният административен съд се произнася в полза на инвеститора. Като мотив той посочва разминаване в документите - строителното разрешение е било издадено, преди парцелът да бъде обявен за природен парк.

По думи на директора на парк "Странджа" Румяна Цвяткова паркът е основан през 1995 г., а общината е издала разрешение за строителство, защото смята, че е урбанизирана зона.

Тя посочва, че в природния парк не влизат урбанизираните зони и има ред, по който те трябва да бъдат изключени. Това обаче не е направено.

Служителят на парка Иван Камбуров е на мнение, че не е спазена процедурата за промяна на границите съобразно Закона за защитените територии.

Спряха незаконния строеж в парк "Странджа" край Синеморец

Спряха незаконния строеж в парк "Странджа" край Синеморец

Заповед на директора на РИОСВ - Бургас

От своя страна от регионалната екоинспекция обясниха, че става въпрос за заварено положение - част от имота попада в парка и за да бъде изключен от него, трябва да се приеме общ устройствен план. Според тях именно природният парк е институцията, която трябва да извади териториите от урбанизираните зони.

Оказва се, че застрояването не е единственият проблем. Д-р Атанас Орачев от сдружение "Черноморска Странджа" посочва, че незаконно е разкопана и могилата, където е намерено известното синеморско съкровище.

Припомняме, това е поредният случай на съмнително строителство по крайбрежието. Заради "бума" на сигналите за строежи по Южното Черноморие през последните дни лично премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на ДНСК. 

На 25 януари стана ясно, че временно се спират трите спорни строежа, а именно на брега на къмпинг "Градина", къмпинг "Арапя" и край "Алепу".

Заплашиха главен експет от МОСВ след спрян строеж в Синеморец

Заплашиха главен експет от МОСВ след спрян строеж в Синеморец

Заплахата е дошла минути след нейно участие в национална телевизия