Варненската Икономическа полиция е заловила служител в голяма търговска верига около 15.00 часа вчера за многократно теглене на пари от чужди банкови карти.

Мъжът е на 44 години и е криминално проявен по чл. 194 от НК - за кражба.

За около месец той заснел с телефона си банковите карти на трима свои колеги, с които са ползвали едно помещение за преобличане. Мъжът използвал данните за покупки в различни интернет сайтове за търговия. По данни към момента той завлякъл колегите си с над 13 000 лв., съобщиха от полицията.

Мъж ощети с над 10 хил. лева свой познат, предоставил му банковата си карта

Мъж ощети с над 10 хил. лева свой познат, предоставил му банковата си карта

Измамникът е залагал онлайн с пари от банковата сметка на потърпевшия

От работното му място и жилището на крадеца са иззети два мобилни телефонa с по две SIM карти - от Великобритания и България. В тях са открити данни на засечени електронни пощи и снимки на банковите карти и на документите за самоличност на ощетените. Иззети са и три тефтера с пароли и кодове за достъп до съответните ел. пощи и сайтове, както и стотици артикули, закупени с чуждите банкови карти - смарт часовници, маратонки, раници, чорапи, шалове, спортни дрехи и аксесоари за мобилни телефони.

В Солун хванаха двама българи за клониране на банкови карти

В Солун хванаха двама българи за клониране на банкови карти

Задържаните са предадени на прокуратурата

Образувано е досъдебно производство под надзора на Окръжната прокуратура за престъпление по чл. 249 от НК, за което се предвиждат от две до осем години затвор и глоба до двойния размер на присвоената сума.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Варненската полиция напомня да не се оставят без надзор документи за самоличност, ценности и банкови карти.