Критична е ситуацията заради повишеното количество на валежите в Дупнишко. Заради опасността от преливане на река Джерман са мобилизирани екипи на полицията и пожарната, „Гражданска защита" и ВиК-Дупница, съобщи Фокус.

Три деца са били повлечени от водите на преминаващата река през Старо село край Радомир.

Повече от 30 сигнала са подадени до момента за наводнени сгради, повечето от които за наводнения в частни жилища в Дупница. Няколко сигнала за наводнени мазета и приземни етажи са постъпили от Бобов дол и един от Кюстендил.

В "Горна махала" в Дупница положението е изключително тежко, тъй като в този участък реката е излязла от коритото и има залети улици, къщи и дворове. Това съобщи областният управител на Кюстендил - Любомир Анчев, който пътува към критичния участък.

Под вода са приземни етажи на десетки къщи, дворове и мазета на жилищни блокове в района на квартал "Спартак". Една от най-засегнатите е улица "Пиротска".

Критично е нивото на реката при Аракчийския и Наковия мост, където част от хората се евакуират от домовете си.

Наводнен е целия център на с. Бистрица.

Половината от бобовдолското Големо село също е под вода, след като заради проливния дъжд от коритото си излезе и река Разметаница. Там е изпратен противопожарен автомобил, който да отводнява засегнатите къщи.

Пътнически влак е блокиран на Дяково между свлачище и паднала подпорна стена. От пресцентъра на БДЖ съобщиха, че по жп линията за Дупница, между Делян и Дяково, има свлачище, а между Дяково и Дупница е рухнала подпорна стена.

БДЖ са организирали превоз и вече са превозили пътниците от един пътнически влак. Друг пътнически влак в момента изчаква на Дяково, където е останал блокиран, между участъка със свлачището, и между участъка с падналата подпорна стена. Поискано е съдействие на „Гражданска защита" и Транспортна полиция.

Екипи на Областно пътно управление работят по сигнали за две заливания на главен път Е-79 в района на Дупница, както и на две места по пътя за Рилския манастир за отстраняване на камъни и земна маса. Има сигнали за наводнени автокъщи.

Наводнени къщи има и в благоевградския квартал „Струмско", след като поройният дъжд, изливащ се безспир вече 12 часа, превърна улиците в реки, информира е-79.com.

Наводнени са две къщи на ул. „Солунските атентатори", мазетата са пълни с вода. Водата нахлу откъм ул. „Питу Гули", която се превърна в река, а каналът, по който водата преминава под  „Солунските атентатори" се запуши.

На мястото на наводнението има аварийни екипи на „Гражданска защита" и пожарната. Багер успя да отбие в канала стичащата се от ул. „Питу Гули" вода. Изключително тежко е положението на къщите, намиращи се по протежение на дерето.

Водата в „Струмско" се излива от булевард „П.К. Яворов" , свързващ квартала с жк „Еленово". В района на „Стил дом" водата е разкъртила асфалтовата настилка, а подлезът под главен път Е-79 се напълни с довлечени от водата камъни. Нивото на река Струма се е вдигнало рязко.

Огромни паднали камъни има на Е-79 между Симитли и отбивката за Крупник и Брежани в посока Кулата.

Опасност от падащи камъни има в Кресненското дефиле, на прохода Предел и в района на село Места. Пороен дъжд вали в района на Кресненското дефиле.

11 литра на квадратен метър дъжд са паднали в Благоевград и Сандански, сочат данните на Националния институт по метеорология и хидрология. Според данните силно засегнати са и Перник и Кюстендил.

Дъждът блокира движението по вътрешноградската магистрала в Перник. В участъка от кръстовището за кв. Тева до квартал Мошино шосето е затворено и колите обикалят по външната магистрала.

От община Перник призоваха гражданите да наблюдават нивото на река Струма и притоците й, които са в близост до жилищните сгради, като при необходимост да имат готовност за евакуация.

Заради критичното ниво на река Струма, кметът на община Перник Росица Янакиева обяви частично бедствено положение заради критичното ниво на река Струма.

Залято е тролейбусното депо в Перник, частично вътрешноградската магистрала,  няколко места в Батановци, селата Ярджиловци, Драгичево, Богданов дол. Това съобщиха от община Перник.

Междувременно стана ясно, че е спряно движението на влаковете по жп линията София - Перник в участъка между Драгичево и гара Разпределителна в Перник. Причината е, че има опасност от заливане на пътния участък от придошла река.

Критична е ситуацията и в селата Негованци и Бобораци, съобщиха от община Радомир. По данни на кмета на Ковачевци Васил Станимиров, Светлянска река е излязла от коритото си. Освен дворове са наводнени 500 декара с пшеница.

Три деца са били повлечени от водите на преминаващата река през Старо село край Радомир, съобщиха от полицията в Перник, цитирани от БиТиВи.

В 14.50 часа в полицията в Радомир е постъпило съобщение за децата. Две от тях са били спасени с помощта на жители на селото, третото е извадено от реката от пристигналите на мястото полицаи.

Междувременно дъждът успя да прогони и катаджиите по целия главен път Е-79, никъде на обичайните места, където има пътни полицаи, днес не се забелязват служители на КАТ "Пътна полиция", които да контролират трафика.